La passada setmana el departament d'Estadística ens informava una vegada més (no és pas la primera vegada ni malauradament serà la darrera) que la població electoral de joves compresos entre els 18 i 25 anys ha augmentat un 41,2% des de les eleccions comunals del 2009, passant de 3.220 a 4.547 electors, però que la participació d’aquests ha patit una davallada de més d'un 20%, concretament d’un 21,5% per ser exactes.

Si anem més endarrere, a les darreres eleccions nacionals del 2019, trobem que va ser la participació més baixa dels joves andorrans en uns comicis generals, on només hi van votar un 37,8% dels electors d'entre 18 i 25 anys. La veritat és que, fins aquí, cap sorpresa, però estic convençut que ara, des de Govern i els seus partits de dretes, és faran els sorpresos i anunciaran alguna taula de treball o algun estudi per fer veure que s’hi busca una solució.

Des del Partit Socialdemòcrata també som conscients que aquests problemes existeixen i que no són nous. Ja fa temps que ho anem avisant. Però volem buscar i trobar solucions i creieu-me que un problema d'aquest tipus no ve d'avui, sinó que és una conseqüència directa de la fràgil democràcia participativa del nostre país i que fa tants anys que dura.

Un jove que no ha viscut la política andorrana a casa perquè els seus pares són immigrants que han vingut per treballar i ajudar-nos a fer més gran Andorra gairebé s’exclou automàticament de tota participació, ja sigui a nivell comunal o a nivell nacional, per una raó simple i que podem entendre perfectament. Per què hauria de votar en un país, tot i tenir-hi dret, on no ha interessat mai al Govern de dretes que els seus progenitors és pronunciessin?

La solució comença per polítiques que des del PS fa anys que defensem com per exemple la doble nacionalitat, la reducció dels anys de l'obtenció de la nacionalitat i, evidentment, per la possibilitat que els residents que no han nascut a Andorra però que hi viuen i contribueixen amb els seus impostos en cada parròquia puguin votar almenys a les eleccions comunals. Així ho demanem des del Partit Socialdemòcrata legislatura rere legislatura, i no ens cansarem mai de fer-ho, tot i que la majoria conservadora actual sempre ens ho tira enrere. La manca de participació és un problema en els joves i en els no tan joves i, encara que el Govern i els partits que li donen suport tenen una solució a les seves mans malauradament no els interessa aplicar perquè no pensen en els drets de la tota la ciutadania.És per això que la joventut hem de votar. Us ho demanem perquè amb aquesta abstenció actual, totalment comprensible per la vostra part, s’evita la obertura de la política andorrana. No ha interessat al Govern que els vostres pares tinguessin veu, però amb vosaltres ara la tenen i amb el vostre vot podeu fer que tots aquells que estimeu i que no han pogut escollir el país que volen un dia ho puguin arribar a fer. A que tinguin dret a dir la seva opinió en uns comicis. Perquè el vostre vot és un vot de futur.

Entenc que no us ho han posat fàcil, que el fet que a casa no es pugui votar us hagi fet perdre l’interès per la política andorrana. Per què he d’anar a votar si ells no ho han pogut fer mai tot i portar 10,15, 20 o més anys vivint al país i pagant impostos com qualsevol altre persona? Perquè vosaltres sou la solució del canvi, sou qui podeu fer una Andorra que sigui oberta democràticament per a tothom. Sou vosaltres, aquests joves que no voteu any rere any, qui podeu fer que a partir d’ara hi hagi unes eleccions per a tothom, qui comenci a fer camí i a qui des del PS sempre donarem suport!