Us imagineu un espai ampli, amb equipaments que facilitin la interacció dels ciutadans i on es puguin realitzar diferents tipus d’activitats, des de culturals i artístiques a esportives i recreatives de diferent naturalesa a l’aire lliure? Els membres de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella ens imaginem una plaça del Poble dotada de parc infantil, segur i adaptat a diferents franges d’edat, amb una zona amb jocs tradicionals de carrer i un espai equipat amb aparells de calestenia que afavoreixin la pràctica esportiva de joves i padrins. Volem una plaça que afavoreixi les relacions intergeneracionals, amb una Casa pairal renovada i acollidora, i on es realitzin activitats conjuntes entre gent gran i infants. Amb un espai multifuncional -ara que està tan de moda- i amfiteatre on gaudir d’espectacles culturals i on s’organitzin les activitats i els esdeveniments diversos que pugui proposar la ciutadania. Un espai on el verd tingui una major presència, amb fonts d’aigua potable i un punt d’atenció al ciutadà i al turista permanent.

Aquesta seria una plaça viva, que convidaria a la ciutadania, al poble -que és qui li dona nom-, a viure-la, a gaudir-la i no només a creuar-la, com un lloc de pas com és avui, un nexe entre Prat de la Creu i les avingudes Príncep Benlloch i Meritxell. No podem permetre’ns que la plaça sigui només això, una manera de connectar dues parts de la ciutat i només es visqui quan hi ha algun esdeveniment especial, per Nadal i Sant Jordi. Andorra la Vella necessita aquesta àgora, aquest centre cultural, comercial i polític, en part com tenien a les antigues ciutats gregues, que esdevingui el centre de la vida de la parròquia.

Aquesta seria una de les nostres possibles places del Poble. Quina seria la vostra? Des de PS+Independents d’Andorra la Vella estem oberts a les propostes que la població vulgui fer-hi, ens agradaria que fos un projecte fruit de la participació ciutadana. Sabem que la majoria no considera pertinent escoltar la ciutadania. De fet, quan vam demanar a la majoria, el passat desembre al Consell de Comú, que obrís un procés participatiu per rebre suggeriments i propostes per a la plaça del Poble, aquesta no va mostrar cap interès ni voluntat a escoltar el que la ciutadania ha de dir-hi. Ara bé, podem inundar-los amb suggeriments a l’apartat d’atenció ciutadana de l’aplicació mòbil que ha posat en marxa el Comú. Que vegin que el poble també vol dir la seva i ser escoltat, que vol ser un actor actiu -valgui la redundància- i no quedar-se amb el rol passiu d’oient.

Tal com va dir José Luis Sampedro en la seva participació a la Universitat d’Estiu ja fa un bon grapat d’anys, Andorra és l’únic país del món en què els ciutadans tenen l’oportunitat d’estar per sobre del Govern, i això és per aprofitar-ho i convertir-ho en un símbol de la parròquia i del país. En definitiva, es tracta de fer que aquest espai sigui una autèntica plaça del Poble.