Fa unes setmanes, just abans d’iniciar l’estiu, des del Partit Socialdemòcrata vam anunciar la voluntat de crear un moviment que englobi forces progressistes, associacions, professionals i ciutadania per encarar les eleccions comunals, almenys a la parròquia d’Andorra la Vella. Tot i que encara no us podem avançar res, m’agradaria aprofitar aquest espai d’opinió per argumentar per què hem decidit engegar aquesta iniciativa.

En els darrers anys, hem estat testimonis d'un canvi significatiu en la forma en què els ciutadans participen en política, especialment en l’àmbit local. Les plataformes, digitals han permès a la ciutadania prendre un paper més actiu en la presa de decisions i en la construcció de polítiques que impacten directament en les seves comunitats i han demostrat ser un canal eficaç.

Des del PS, a Andorra la Vella hem utilitzat diverses vegades les xarxes socials per fer accions com enquestes per recollir la vostra opinió sobre temes concrets i/o donar més ressò a les injustícies que es fan a la nostra parròquia des de la majoria del Comú, com per exemple, quan vàrem fer la recollida de signatures electròniques per retornar els 30 minuts gratuïts als aparcaments comunals (en vam tenir més de 6.000!) o la campanya per traslladar el lamentable estat de les voravies de molts carrers de la capital, gràcies a les fotografies que ens fèieu arribar.

Tradicionalment, a les eleccions comunals només tenim opció de participar els partits polítics i la ciutadania sovint sent que les seves veus no són escoltades. Per això volem que, el mateix que fas a les plataformes digitals, ho comparteixis amb nosaltres per debatre-ho i incloure-ho al programa electoral. Allò que volem és donar-te l’oportunitat de participar directament, activament, a les eleccions comunals. Que formis part de la nostra gran família que té com a objectiu viure en una parròquia neta, actualitzada, inclusiva i justa. No cal que ho facis sota les sigles PS, però ens agradaria tenir l’oportunitat de remar tots plegats en el mateix sentit perquè si ens dispersem l’únic que aconseguim és que tot segueixi com fins ara.  

Un altre motiu pel qual estem a favor de crear un moviment d’aquestes característiques és perquè creiem que és el més transparent i aporta diversitat d'idees i punts de vista que poden enriquir el treball i el procés democràtic perquè evita l'homogeneïtat -una única perspectiva- i promou un diàleg constructiu. M’explico. Parlem d’allò que compartim i d’allò que no, de com veiem la situació a Andorra la Vella en diferents àmbits i participem tots plegats en fer-la una parròquia millor. No sols es crea un ambient de confiança, sinó que també permet la col·laboració entre ciutadans, associacions i experts, la qual cosa pot donar com a resultat polítiques més informades i equilibrades. I reconeguem-ho: A vegades estem tan focalitzats en certs temes que no veiem d’altres. L’obsessió per fer grans obres, per exemple, ens poden fer desviar l’atenció de les necessitats que realment tenen els nostres residents quotidianament i que de segur és molt més prioritari que no pas fer un recinte multifuncional o posar unes fonts de colors al riu Valira.

Tot i així, no hem d’oblidar que aquesta participació digital també s’ha de traduir a la “real” i que no es tracta de reemplaçar l’una per l’altra, sinó de complementar-les. És per això que també us volem anunciar que, al setembre, començarem a explicar-vos a través de les xarxes socials i dels canals de comunicació del Partit Socialdemòcrata, com us podeu posar en contacte amb nosaltres per participar en aquest moviment. Perquè si aconseguim unir les propostes de les forces polítiques progressistes, de les associacions, de professionals i de la ciutadania podrem comptar amb una comunitat molt més informada, compromesa i resilient i tindrem l’oportunitat de lluitar tots plegats per aconseguir fer d’Andorra la Vella la parròquia que ens mereixem.