Article al Diari d'Andorra dels candidats i candidates d'Avancem (PS+Independents) per a les eleccions comunals de 2023

Les persones que formem part de la candidatura Avancem tenim una visió integradora i ambiciosa per al poble del Pas de la Casa. Tant en la nostra experiència personal com en l’activitat d’aquestes darreres setmanes, que hi hem tingut una presència més habitual per les diverses activitats programades, tant de presentació com de passeig pel poble i conversa amb els veïns, hem constatat una vegada més que cal actuar amb voluntat política i gestió responsable per millorar la vida quotidiana dels habitants del Pas. 

Avancem som un equip compromès i implicat en la millora del benestar i la qualitat de vida de tota la parròquia, i tenim una sensibilitat especial cap a la població pasenca, perquè sabem que sovint els nostres governants no la tenen prou en compte ni atenen les seves peticions, i que està cansada de trobar-se aïllada de la resta de la parròquia i de tot Andorra. No podem deixar que continuï sent així.

El Pas ha de tenir un estatus especial reconegut pel comú i el Govern, com a motor econòmic que és tant de la parròquia com del país, i necessita la inversió i l’atenció que es mereix. Els veïns del poble, que són els que coneixen més bé les necessitats i les mancances del dia a dia i les peculiaritats que els afecten, han de tenir veu a l’hora de decidir les mesures que calgui implantar-hi. Per això volem implantar més mecanismes de participació ciutadana, com ara desenvolupar un procés participatiu real amb els veïns, de manera que puguin decidir el model de poble que considerin més adequat, de manera que hi puguem fer les inversions que s’hi hagin de destinar en conseqüència amb la voluntat del poble. 

La primera presentació pública que vam fer de la nostra candidatura va ser el dia 21 de novembre al Pas de la Casa, i la tria del lloc no va ser casual. Estem orgullosos de dir que quatre persones del Pas ocupen llocs de la llista preeminents i elegibles: el Josep Lluís Agudo, transitari de duanes i candidat a cònsol menor; la Sònia Ferrera, professora de dansa al Centre esportiu i sociocultural, que ocupa el número quatre; la Clàudia Cunill, creadora i comunicadora de continguts a les xarxes socials, en el número cinc de la llista, i el Christian Regalo, jugador de futbol sala i integrant de la selecció nacional, en el número nou.

No només dels companys de la nostra candidatura que són del Pas, sinó tots els integrants d’Avancem sense excepció, estem decidits a dur a terme un programa complet i valent per dinamitzar el teixit social i comercial del poble.

Pel que fa al turisme, pensem que, pel fet de ser un poble fronterer i per les seves particularitats, Andorra Turisme hi hauria de destinar un pressupost addicional extraordinari per fidelitzar els visitants que arriben de França i oferir-los un valor afegit per pernoctar-hi i tornar.

Pel que fa a les necessitats dels veïns, si el dia 17 de desembre rebem el suport de la nostra població i podem governar els quatre anys vinents, mantindrem una presència permanent al Pas de la Casa amb consellers de referència per atendre les necessitats i copsar les preocupacions i els suggeriments de la ciutadania.

Volem dissenyar i aplicar un pla especial de millora del Pas que prevegi l’embelliment del poble tant pel que fa a les façanes com a la disposició de mobiliari urbà o les zones de descans. També trobem que és prioritari instal·lar una estació d’autobusos en condicions, amb marquesines prou grans per aixoplugar bé la gent, i ampliar el servei de clípol intern perquè funcioni durant tot l’any. Tot això, però, estarà sotmès al criteri i la participació dels ciutadans, com hem explicat més amunt, i no es gestionarà de manera unilateral sense tenir en compte els suggeriments de la població.

Tant per a la joventut com per preservar les celebracions tradicionals o impulsar la Festa de la Multicultura, també considerem que cal proveir la comissió de festes del Pas d’un local i de més pressupost per desenvolupar les activitats.

També tenim com a objectius optimitzar el manteniment del Centre esportiu i sociocultural, la seguretat del nou parc infantil, i estudiarem la possibilitat de construir un parc tancat perquè els infants hi puguin jugar tot l’hivern. Així mateix, volem millorar els serveis d’higiene i de treta de neu per facilitar la mobilitat dels vianants per totes les zones del poble i prevenir caigudes a l’hivern. 

Pel que fa a la nova concessió per explotar les estacions de muntanya que es va aprovar en consell de comú, volem impulsar estudis d’impacte ambiental, social i econòmic per valorar com influeixen les actuacions previstes en la vida quotidiana dels veïns i, si cal, aplicar mesures de compensació per assegurar-ne el benestar, que ha de ser prioritari. Els veïns sempre han d’estar al centre de les intervencions, que no es poden limitar a afavorir exclusivament el turisme. No ens cansarem de repetir que el nostre model turístic posa en primer terme la sostenibilitat, no només mediambiental, sinó també social.

Hi ha molta feina per fer i si rebem el suport de la població en aquestes eleccions ens hi esforçarem al màxim, perquè el nostre compromís és ferm i decidit. El Pas de la Casa, igual que Encamp, es mereix el canvi qualitatiu que el converteixi en un referent de bona governança, turisme de qualitat i benestar per a la nostra població.