Sí, la remodelació de l’Estadi Comunal Joan Samarra és necessària i urgent. Des de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella ja ho hem defensat en repetides ocasions, i no ens cansarem d’argumentar-ho.

Estem d’acord en una remodelació feta amb coherència, sostenibilitat, planificació i d’acord amb les necessitats que tenen les diferents federacions, clubs, usuaris, la parròquia i el país. És a dir, estem totalment a favor d’una remodelació feta amb seny. En el que no podem estar d’acord és en fer una remodelació faraònica i desproporcionada com la que es planteja, que malgrat la reducció respecte a la idea inicial, continua sent desmesurada, incoherent i gens sostenible, ni econòmicament ni ambiental.

En relació a la sostenibilitat, volem recordar novament els riscos de fer inversions en terrenys privats. El cost estimat de les obres de remodelació previstes per a l’Estadi Comunal és d’uns 10 milions d’euros, però el contracte de lloguer del terreny acaba el 2033, i la propietat podria voler recuperar-lo. Tenim casos recents en què després de fer moltes inversions públiques, amb diners públics, la propietat ha reclamat el terreny i s’han perdut instal·lacions per a l’ús públic. O que s’ha estat a punt de perdre. Tenim un exemple recent a Canillo amb el Palau de Gel, on la pèrdua de la instal·lació va estar ben a prop a principis d’any. Un no tant recent i amb diferent final és el cas de les instal·lacions esportives d’Aixovall, avui desaparegudes. Veient el risc real de perdre l’equipament, abans de fer la remodelació pensem que seria bo que el comú desenvolupi el pla especial i així assegurar la inversió.

Tampoc es poden obviar els riscos de construir per sobre d’una carretera general, eix principal de circulació del país i d’accés a la capital, ni els de construir per sobre d’un riu, que tots sabem que l’aigua, tard o d’hora recupera el seu curs.

En definitiva, demanem que abans de tirar endavant cap reforma, i encara més projectes faraònics com el que contempla la majoria al Comú d’Andorra la Vella, es consulti amb els usuaris de les instal·lacions quines necessitats tenen per així poder-hi donar resposta i es disposi de tots els estudis tècnics necessaris. Reiterem que ara toca escoltar els clubs i les federacions, així com els usuaris del Joan Samarra, recollir les seves aportacions i necessitats relacionades amb aquestes instal·lacions esportives, i tirar endavant una reforma com cal i es mereix aquest estadi.

Entenem que l’esport és font de salut, i com a socialdemòcrates no podem permetre que algú deixi de practicar el seu esport. Desitgem que hi hagi present i futur de tots els esports, i per això cal disposar d’instal·lacions adequades per a l’entrenament de totes les disciplines. Perquè no deixa de ser que volem esport per a tothom.