El preu dels pisos a Andorra s’ha encarit un 15% els tres primers mesos d’aquest 2023 respecte al primer trimestre de l’any passat. Així ho informava aquest mateix diari digital aquest dilluns. Tot plegat significa que el preu del metre quadrat s'acosta actualment als 4.000 euros. Específicament, se situa en els 3.961,80 euros -530,50 euros més que el 2022-.

Fent una mica de compra-ficció i per posar un exemple clar: un pis de 85 metres quadrats costaria 336.753 euros. Malauradament, mirant les pàgines de cerca de compra i venda d'habitatges podem confirmar que els preus són aquests (que em semblen excessius), o fins i tot superiors.

Com bé sabeu, totes les formacions polítiques vam exposar la problemàtica durant la campanya electoral. Ara esperem que per a l'actual majoria també ho sigui i que posi solució de forma immediata. Des del Grup parlamentari socialdemòcrata no ens estarem de recordar que hem de treballar plegats per revertir aquesta situació. Per part nostra mà estesa. Però recordar-los que s'ha de recollir aquesta mà.

És per això que tal com portàvem al nostre programa electoral, proposarem un Pacte d'Estat d'habitatge per consensuar les decisions que han de venir a llarg termini, però també a curt. La gent ja no pot viure a Andorra i o ens hi posem tots ja o molts de nosaltres haurem de fer les maletes i marxar del país. S'ha acabat governar per uns quants. Toca començar a legislar i governar per a tothom. És per això que demanarem la creació d'aquest Pacte d'Estat.

També proposarem solucions com: Establir un Índex de preu de referència; crear un registre de la propietat (calen dades per poder fer polítiques que funcionin i que no s'hagi de tornar enrere perquè és temps perdut i, precisament, allò que no tenim és temps). Suggerirem també prioritzar la inversió en habitatges de titularitat pública a preu assequible dins els pressupostos anuals: Uns 80 milions d'euros per als pròxims quatre anys; crear un programa públic d'avals garantits per l'Estat per l'aportació del 20% en la compra d'habitatges (un veritable programa públic i no com el proposat des de l'actual executiu en funcions on ells mateixos van admetre que no tothom hi podria accedir). Hem de permetre un lloguer assequible, però també la possibilitat que la ciutadania pugui comprar el seu pis.

S'ha acabat fer polítiques que no funcionen o que són insuficients. Les solucions existeixen i ben segur que amb les propostes d'uns i d’altres podrem arribar a un consens per fer de nou que Andorra sigui un país d'oportunitats i no com està ara, convertit en un país per a rics.

Les eleccions han acabat i els resultats són els que són, però ara toca treballar tots els actors implicats i trobar solucions. Nosaltres en tenim de propostes, ara cal posar-les negre sobre blanc i treballar, que per això hem estat escollits. Majoria i minoria.