El Pas de la Casa, pels seus veïns i com a motor econòmic de la parròquia, i també del país, cal cuidar-lo. Cal fer-hi els treballs de manteniment que pertoquin per tal de garantir-ne el bon funcionament. Igual que es té cura del motor d’un automòbil –al qual se li fan les revisions pertinents, els canvis d’oli i de filtres, el canvi de pneumàtics a cada temporada, i fins i tot la substitució de la corretja de transmissió, o si cal també reparar la xapa o d’altres desperfectes que s’hi hagin pogut ocasionar, sigui pel pas del temps o perquè s’ha patit un lleu accident, s’ha de tenir cura del Pas de la Casa i fer-hi les actuacions que pertoquin, tant de manteniment i preventives com les de correcció quan escaigui. 

Són molts els veïns pascasencs que ens han fet arribar la seva sensació d’abandonament que es respira al poble i la preocupació per la mala imatge de la vila que s’està projectant. Neu i gel que fan impracticables molts carrers durant setmanes, festes i botellons sense control que pertorben el descans veïnal i donen una imatge d’incivisme i de destinació d’esquí de borratxera als seus visitants, contrabandistes passant a plena llum del dia... És una mica com aquell vehicle que es té estacionat a la intempèrie, que va perdent el color i que no s’engegarà, i menys a la primera, quan el necessitarem.

Des del Partit Socialdemò-crata+Independents d’Encamp entenem que el Pas de la Casa és necessari. El necessitem. Aquest motor ha de funcionar sempre. No ens podem acomodar i deixar-lo aparcat pensant que seguirà funcionant sense més. Cal que hi actuem de manera decidida, tant a nivell de manteniment com correctiu, i per millorar-lo en tot allò que es pugui. 

Al nostre parer, són diverses les intervencions que requereix el motor del Pas de la Casa. Cal treure puntualment la neu per evitar la imatge de brut i assegurar el correcte trànsit de persones i automòbils que han de garantir que el motor econòmic segueix funcionant amb normalitat. També és necessari reforçar la seguretat als carrers de la vila amb una major presència policial i d’agents de circulació, vetllant perquè es compleixin les normes establertes i de bon veïnatge. I engegar una campanya de promoció que posicioni el Pas de la Casa al lloc que es mereix.

Des de PS+Independents d’Encamp, i ens ho heu sentit a dir més d’una vegada, pensem que el potencial del Pas de la Casa és descomunal a diferents nivells: esportiu, cultural, econòmic, turístic... I és una llàstima que no s’aprofiti com cal. Sí, és cert que s’hi estan fent coses i es preveu que se’n facin més. I coses que són necessàries, com ara la millora i embelliment del carrer Sant Jordi, o el projecte del futur parc infantil o el rentat de cara de l’oficina de turisme amb el mural artístic. Però no n’hi ha prou i pensem que cal establir un pla d’actuació, que detalli les actuacions i les prioritzi, destinar una bona partida pressupostària, i endegar les accions que cal fer al poble. 

Això no vol dir que d’un pressupost de poc més de 100.000 euros passem a un de més de 400.000, com s’ha fet amb el parc infantil. Cal ser rigorosos, i per això diem que cal prioritzar les actuacions a realitzar per anar-les engegant a mesura que es vagi tenint disponibilitat. Cal fer una bona gestió i no tot el que sigui per poder sortir a la foto. S’ha de gestionar pensant en el bé del Pas de la Casa, pel benestar dels seus veïns i com a motor de l’economia de la parròquia, per tornar-li aquella esplendor que li pertoca. Perquè sempre necessitarem que aquest motor funcioni, tant a nivell parroquial com de país.