No és novetat que viure a Andorra, avui en dia, s’ha convertit en un dels pitjors moments de la nostra història. L’encariment dels recursos energètics, del preu de l’habitatge i la inacció del Govern amb promeses incomplertes fan que tot sigui una dificultat afegida per a la majoria de la ciutadania.

Quantes persones coneixen que estan angoixades pels augments del lloguer i per no trobar pis? Malauradament, des del PS ens consta de primera mà que la xifra s’incrementa cada vegada més.

Fa anys que alertem de la situació i fem propostes perquè això no arribi a l’extrem que tenim actualment, que la principal causa de l’empobriment del poder adquisitiu de la ciutadana és l’accés i el cost de l’habitatge.

Però quan el Govern sembla que es posa mans a l’obra, amb la presentació d’una sèrie de mesures urgents, no se centra en el principal problema: l’habitatge. No accepta cap proposta per pal·liar la situació amb habitatges de preu assequible.

Perquè el Govern treballa sol: fa unes mesures, les mostra a patronal i sindicats per compromís i poc després les presenta a la premsa. Sense diàleg, sense consens. Ja hi haurà temps per fer-ho, allò important és ensenyar alguna cosa. L’executiu té la feina feta i, encara que no li sembli bé, ho tirarà endavant.

Demana aprovar-ho al Consell General per extrema urgència, amb un avantprojecte de llei presentat als grups parlamentaris a correcuita, els quals només podem fer aportacions ràpidament. Unes aportacions que, per cert, ni ens han donat opció a debatre.

Gairebé pels mitjans de comunicació, una vegada més, ens assabentem que se les han mirat i que, d’entre la setantena de propostes fetes per sindicats i patronal i les nou del grup parlamentari socialdemòcrata, han decidit incloure’n quatre. Cap d’elles sobre habitatge a preu assequible.

Així doncs, com titulava el gran escriptor Eduardo Mendoza, lamentem que la dinàmica sempre sigui la de “sense notícies del Govern” i reclamem que no es “tanqui en banda”, que ens agafi la mà de veritat, perquè aquesta situació només la podrem resoldre plegats.