Dimarts passat hi va haver junta de presidents, suposadament per decidir el final de legislatura: avaluar quan s’havia de passar el pressupost, establir el calendari per tancar les lleis... Ens pensàvem –no tan sols nosaltres, penso que també des dels grups de la majoria– que seria per fixar la data de les eleccions. I ens vam trobar amb la sorpresa, primera, que el cap de Govern no va assistir a la reunió, i amb la sorpresa, segona, que des de la majoria no se sap amb quin calendari presentaran esmenes sobre lleis com la d’inversió estrangera, per exemple.

És a dir, no hi ha cap indici de quan es volen fer eleccions, la qual cosa és molt sorprenent perquè durant molts mesos el cap de Govern ha estat parlant d’avançament, de separar les eleccions generals de les comunals, d’aprovar el pressupost ràpid perquè era un any tan complicat... I ara sembla, o no ho sembla tant, que està fent maniobres dilatòries a l’hora de fixar aquesta data, sembla més que per interessos polítics personals que no per interès general del país.

Si a això hi afegim que a 15 dies d’acabar l’any (!) hi ha un desgavell legislatiu sobre què passarà amb els lloguers, quina legislació serà aplicable; què passarà amb els salaris; que es va dictar una moratòria/no moratòria i que es farien unes directrius d’ordenació del territori en un mes, que ha vençut, i no s’han publicat; que el Govern és incapaç de fer les polítiques que són necessàries per millorar el poder adquisitiu i controlar la inflació, que està disparada... Doncs ens situem en un escenari en el qual aquests darrers mesos s’està evidenciant un absolut desgovern, i ara sembla que l’única manera que té el Govern de revertir-ho no és prenent decisions, sinó allargant la data de les eleccions.

Arribats a aquest punt, nosaltres pensem que és un moment, per salut democràtica, d’aclarir quan se celebraran aquestes eleccions i que arribin al més aviat possible. Perquè els ciutadans han de decidir si volen continuar amb aquesta política de dificultats d’accés a l’habitatge, d’increments de costos de la vida, etcètera, o si pel contrari creuen necessari redreçar les polítiques d’aquest país.


(Diari d'Andorra, 16 de desembre del 2022)