Pensem que seria bo una mica d’humilitat, treballar braç a braç amb els sectors econòmics i amb les diferents institucions: perquè això no va de penjar-se medalles, això va que entre tots derrotem aquest virus.

Article publicat el 23/10/2020 al Diari d'Andorra

Des de fa uns mesos vivim envoltats de dades sobre la gestió i els efectes de la Covid-19: dades de persones contagiades, de persones que s’han pogut recuperar i, la més de dolorosa, la de les persones que no han pogut superar la malaltia. Aquesta mateixa setmana podíem llegir, en aquest mateix diari, unes dades que ens situen, proporcionalment a la nostra població, com el país del món amb més casos actius avui en dia i com el quart en nombre de defuncions des de l’inici de la pandèmia.

Tot i aquestes dades (que es poden consultar fàcilment en diferents webs especialitzades) hem anat sentint insistentment el Govern tot afirmant i reiterant que la nostra gestió de la pandèmia era bona, en molts casos dient que era molt bona i fins i tot, en algunes intervencions, exemplar i referència internacional. Davant aquestes dades es comenten qüestions com ara que “els altres països no diuen la veritat i nosaltres sí, nosaltres fem més tests que la majoria dels països, nos­altres en ser un país més petit...”.

És possible que siguem el país que està fent més tests. És possible que estiguem donant dades més acurades que altres països. És possible també que en ser un país més petit les dades siguin més volàtils. Totes aquestes conjectures poden, si més no en alguna part, ser tingudes en compte; ara bé, no tinc clar si el que més ens convé ara és tenir un Govern que prioritza el relat i la lluita contra les dades en lloc de treballar en la recerca entre tots (entre tots!) de les millors decisions.

"No tinc clar si el que més ens convé ara és tenir un Govern que prioritza el relat i la lluita contra les dades en lloc de treballar en la recerca entre tots (entre tots!) de les millors decisions"

Els ciutadans hem fet molts esforços els darrers mesos: el Govern sé que també n’ha fet; però, novament, no em sembla el millor dels camins persistir a repetir que ho estem fent bé, tot i el que les dades puguin assenyalar, defugint així de la tan necessària autocrítica per a poder millorar, rectificar o modificar decisions si és el cas.

Des del Partit Socialdemòcrata hem ofert la mà estesa en nombroses ocasions; tot i que, per dir les coses com realment són, sense gaire èxit, almenys fins ara; aquesta pandèmia no entén ni de partits ni de colors polítics; per això pensem que seria bo una mica d’humilitat, treballar braç a braç amb els sectors econòmics i amb les diferents institucions; perquè això no va de penjar-se medalles, això va que entre tots derrotem aquest virus, salvem vides i intentem protegir el màxim possible la nostra economia i els llocs de treball.