En el darrer Debat sobre l'Orientació política del Govern, del qual ja he explicat en un altre article la meva sorpresa per l'alegria desbordada de la situació del país per part dels grups parlamentaris que donen suport a Govern (no tornaré a entrar-hi), es va presentar una proposta de resolució per part del Grup Parlamentari de Concòrdia sobre l'obligació per part de l’executiu de passar comptes sobre els terminis que ells mateixos tenen per a fer la feina que encomanem des del Consell General.

En aquest sentit, la legislatura passada el nostre company de files Jordi Font va demanar de forma oral al Govern d'aleshores el calendari previst pel desplegament reglamentari de les lleis aprovades fins aquell moment, resposta que no ens va sorprendre malgrat l'enuig: més de 30 reglaments no estaven treballant-se i seguien penjats a l’espera de la feina de l’executiu. Molts d'ells, claus per a un millor desenvolupament del país, com per exemple el de cossos especials, estan amb molt retard.

Ara, amb la llei òmnibus, malgrat que suposadament fa més de dos mesos que s'està treballant, segons diu Govern, la ministra ens va anunciar a la Comissió d'Exteriors que finalment, aquesta llei tant importants per a Andorra que engloba tot en un -habitatge, model de creixement i inversió estrangera-, s’entrarà la setmana vinent per començar a treballar-la des del Consell. Malauradament, però, una vegada més Govern fa tard i ara diu públicament, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que no s’entrarà a tràmit parlamentari en les dates previstes, ja que "queden fer alguns retocs". És a dir, una llei prioritària que fa més de dos mesos que treballen i que van publicitar als mitjans de comunicació sense ni tan sols tenir-ne el text redactat, que s’havia de presentar aquesta setmana, ara resulta que queda pendent perquè hi ha punts on encara no està ben elaborada. 

Malauradament, els grups parlamentaris que donen suport a Govern i el mateix executiu no estan gaire preocupats pels retards constants -o els hi és indiferent-, Ja que només l'oposició hi vam votar a favor. Des del nostre Grup Parlamentari no ho volem fer "per controlar-los com a l'escola", com va comentar el mateix president del Grup Parlamentari Demòcrata, ho fem per responsabilitat política i perquè aquesta manera de treballar és insostenible quan la ciutadania està patint, cada vegada més, els efectes de l’habitatge i el creixement desmesurat que pateix el nostre país i que ells, Demòcrates per Andorra, han permès des del principi.

Què passaria en una empresa si un treballador no fa la seva feina a temps de forma reiterada? Doncs amb el Govern hauria de ser exactament el mateix. No hem d'oblidar que si estem als estaments públics és per treballar per la ciutadania, qui mereix saber si es fan les coses i si es fan bé, per tal de prendre les responsabilitats pertinents en cas que no sigui així.

Sembla, però, que aquesta màxima no va per ells. Una llàstima per la credibilitat de la classe política en general i de l'executiu en particular.