Crec que l’assoliment d’un bon acord amb la UE per al nostre país és una voluntat compartida per tot l’arc parlamentari, però des del PS ens preocupa molt poder treballar amb el rigor suficient que ens exigeix la responsabilitat del nostre càrrec.

Article publicat al Diari d'Andorra el 13/10/2020

Deixant de banda el pacte d’Estat per la Unió Europea (UE) que els socialdemòcrates vam subscriure l’any 2016 (mort d’inanició) i fent un repàs de l’històric, des de l’inici de la legislatura d’aquest dossier, em remunto fins a la primera sessió de control al Govern, el 19 de juny del 2019.


En aquella sessió, el president del grup parlamentari socialdemòcrata preguntava al cap de Govern sobre l’estat d’aquest pacte. El cap de Govern responia amb una invitació als dos grups parlamentaris de l’oposició (PS i terceravia) a participar en les converses per tirar endavant aquest pacte d’Estat sobre l’acord d’associació amb la UE, ja que en paraules del mateix cap en relació amb el pacte d’Estat del 2016, “la qüestió de la consulta i remesa de la documentació concreta que conforma aquest acord d’associació, en tot cas des del meu punt de vista, potser no va quedar ben resolta”.

Doncs bé, ja han passat 15 mesos des d’aquell 19 de juny del 2019 i continuem pendents de signar un document d’acord polític, que ha de definir un manual de procediment per tal que es defineixin els mecanismes d’intercanvi d’informació i de negociació nacional dels aspectes que s’hauran de negociar posteriorment amb la UE. Un document respecte al qual el grup parlamentari socialdemòcrata va fer retorn al Govern en data 28 de gener del 2020.

Vagi per endavant que al nostre entendre l’actitud del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Sr. Landry Riba, ha estat immaculadament cooperadora i integradora i em consta que l’equip de persones que ell lidera han estat treballant per tal que, una vegada signat l’acord polític, l’accés a la informació sigui immediat. Altrament, però, demanaria un esforç compartit per totes les forces polítiques, per tal de fer avançar aquest document inicial i poder posar-nos ja a treballar pròpiament en l’acord d’associació.

Crec que l’assoliment d’un bon acord amb la UE per al nostre país és una voluntat compartida per tot l’arc parlamentari, però des del PS ens preocupa molt poder treballar amb el rigor suficient que ens exigeix la responsabilitat del nostre càrrec.

"Presentar-nos davant de la UE com un tot, sense fissures polítiques, és un posicionament de força per a Andorra davant la UE"


M’explico: presentar-nos davant de la UE com un tot, sense fissures polítiques, és un posicionament de força per a Andorra davant la UE. Malauradament, hi haurà moments en els quals intueixo les dificultats, malgrat que confio que sabrem arribar als acords necessaris en l’àmbit nacional. Però l’acord de negociació amb la UE i les obligacions que se n’han de desprendre per al nostre país constitueixen un dossier força complex i els socialdemòcrates pensem que cal ser diligents a tancar ja d’una vegada l’acord polític, perquè allò complicat vindrà després.

La transcendència per al nostre país de les matèries a negociar ha de fer que aquest sigui un assumpte prioritari per a tothom a l’arc parlamentari i, en aquest sentit, demanem l’esforç compartit de totes i tots els cridats a la negociació pel bé d’Andorra i de la seva gent.

Autor: Judith Casal