Actualment, estem vivint una de les majors crisis dels darrers anys. Pèrdua de poder adquisitiu, impossibilitat de trobar un lloguer en condicions, sous baixos, etcètera. Ho he comentat moltes vegades en aquest espai, que ben segur que amb un altre tipus de polítiques, lluny del neoliberalisme actual, la crisi s’hauria enfrontat d’una altra forma posant la ciutadania al centre de les polítiques.

El problema, però, no es queda aquí, i és que des de la majoria, de Demòcrates, s’entén l’Estat del benestar com un Estat assistencialista, on l’objectiu de les polítiques no és fer que la gent pugui viure en condicions amb els seus propis recursos, sinó al contrari, la política actual és donar almoines per poder viure, ja que no són capaços (o no volen ser capaços) de legislar en aquest sentit.

Més enllà de la meva llunyania amb aquest tipus de polítiques assistencialistes (les ajudes, sí com a excepció, però no poden ser la regla), el que em preocupa és que per a DA i els seus companys de viatge les polítiques socials es concentren gairebé totalment en aquestes ajudes. És a dir, per a ells, l’Estat del benestar es conforma a ajudar, quan en realitat l’Estat del benestar –per definició, que no m’invento res– és que l’Estat inverteixi en polítiques per fer que puguin viure en condicions amb els seus propis recursos. Que un ciutadà o ciutadana pugui viure en un pis en condicions, amb un salari en condicions, que no hagi d’escollir entre menjar o escalfar-se i que, si cal com a darrera opció, pugui demanar ajudes.

Malauradament, DA veu l’Estat del benestar com: davant la manca de polítiques per part del Govern intentem tapar els forats amb almoines que no fan viure en condicions, sinó que fan subsistir la ciutadania havent d’escollir en què utilitzem aquestes ajudes, ja que fins i tot les mateixes no són suficients.

Són punts de vista diferents. Ara, cal escollir quina preferim la ciutadania. Això sí, espero que a les eleccions expliquin clarament quin és el seu punt de vista. Des del PS ja us avanço que el nostre és clar: Andorra es mereix un real Estat del benestar.


(Diari d'Andorra, 9 de desembre del 2022)