Els projectes sorgits del procés de pressupostos participatius escollits pel Comú d’Andorra la Vella perquè la ciutadania decideixi quin d’ells tirar endavant són la demostració que la corporació no ha fet bé la seva feina: més de la meitat de les propostes tenen relació amb l’estat de les voreres i la mobilitat dels vianants. Són projectes que, des de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella, entenem que el comú ja hauria de tenir previstos i no fruit d’un procés de participació ciutadana. Quan un ciutadà demana de tirar endavant aquest tipus de projectes vol dir que no s’està fent bé la feina, que no s’ha planificat bé i que no s’ha prioritzat arreglar alguns dels serveis públics essencials per a la ciutadania. Es planteja la pregunta si aquests han estat uns pressupostos participatius o correctius...

Fa temps que des del PS + Independents d’Andorra la Vella reclamem que s’inverteixi en la reparació i manteniment de les voravies. Fins i tot vam endegar una petita campanya per tal que la ciutadania ens pogués fer arribar les seves denúncies notificant-nos els llocs on calia intervenir. Ens en van arribar més d’una trentena, que vam traslladar al departament corresponent del comú per tal que s’hi posés remei. 

Ens sembla, si més no, decebedor que uns pressupostos participatius serveixin per assenyalar allò del dia a dia que no s’ha estat fent o no s’ha tingut en compte. Pensem que un procés com aquest ha de servir per tirar endavant projectes significatius, que impactin en la qualitat de vida dels ciutadans, més enllà de les inversions correctives.

Entenem que un procés de pressupostos participatius ha de ser transparent i buscar la participació de la ciutadania en la gestió de la parròquia. En aquest sentit, celebrem que s’hagi doblat la partida pressupostària destinada als pressupostos participatius arribant a destinar-hi 200.000 euros, però voldríem –no només nosaltres, pensem que el conjunt de la ciutadania en general i aquells que han fet propostes en particular– que es donessin a conèixer tots els projectes presentats i els motius que han dut a descartar-los o no, dotant així de més transparència al procés i podent esmenar les propostes de cara a la següent convocatòria per aconseguir superar el filtre tècnic. 

D’altra banda, i com ja hem dit moltes vegades, a PS + Independents d’Andorra la Vella som uns ferms defensors de la transparència i la participació ciutadana. Entenem que aquestes s’han d’estendre a tota la gestió comunal i no limitar-se a un procés de pressupostos participatius perquè la ciutadania esculli un projecte per tirar endavant. Són molts els àmbits i processos que es poden obrir a la participació ciutadana. Per citar-ne un d’específic, la remodelació de la plaça del Poble en seria un bon exemple. Ja que és la plaça del Poble, és més que adequat que sigui aquest qui digui com la vol i què hi vol.