El passat mes d’abril del 2020, en plena pandèmia, un moment que segur que tots recordarem majoritàriament de forma negativa, per tota la gent que estava patint pels familiars que han marxat malauradament, pel confinament que alguns encara no han superat psicològicament, i per totes les coses que ens ha portat la Covid, en aquell moment de tanta incertesa, des de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra ens vam plantejar dur a terme Les nostres decisions, un seguit de propostes des de la JSA per a millorar el present i el futur de la joventut d’Andorra. 

Aquest document el vam presentar el passat 1 de setembre. Aleshores també vam començar el contacte, el mateix dia de la presentació, amb la resta de seccions joves dels partits, per tal de tirar endavant una acció conjunta que inclogués les nostres propostes així com les propostes de les diferents formacions polítiques i de les associacions de joventut, incloent el Fòrum Nacional de la Joventut.

I va ser un mes després, el 2 d’octubre de 2020, que es va crear la màgia i vam emprendre el camí tots junts, de la mà, cap a un objectiu final compartit: la Proposta d’Acord de Joventut.

Cada divendres, gairebé sense interrupcions, ens reuníem tots els joves per a debatre proposta a proposta, per a després els consellers generals seguir amb la mateixa feina i portar-la en el si del Consell General, acabant el passat dijous 15 de juliol, amb l’aprovació del text per unanimitat, el qual considero un gran homenatge a tots els joves del país. Ens hem trobat que més enllà de les diferències ideològiques hem sabut trobar el camí per anar junts i, m’atreveixo a dir, llençar la pilota als nostres polítics actuals així com donar una petita lliçó de què anar junts, crear projectes junts, potser s’hi va més lent, potser es deixen algunes coses pel camí, però s’hi arriba molt més lluny. Crec que no m’equivoco si dic que tots els que hi n’hem sigut partícips, hem fet honor a la divisa del nostre escut: Virtus Unita Fortior. 

Personalment m’hagués agradat que s’inclogués alguna altra mesura que va més relacionada amb la meva ideologia. És obvi que cadascú havia de cedir per tal de tirar endavant el projecte, però el resultat final compartit és l’èxit de tot plegat: 72 mesures en 11 àmbits, acordades des de la joventut i per a la joventut. 

Avui, els joves d’Andorra tenen un millor futur. Els joves han mostrat del que són capaços. I m’agradaria aprofitar aquest article per deixar una reflexió i una crida als mitjans de comunicació. Darrerament veiem moltes notícies i molts articles en què només es fa que culpar als joves. M’agradaria veure a les persones que critiquen als joves, amb 20 anys durant una pandèmia. Deixem de fer mal a la imatge dels joves. Els joves no són el futur, són el present. I en el present s’ha de fer el millor possible per millorar la vida dels joves. I sense cap dubte, penso sincerament que amb la Proposta d’Acord de Joventut, encara és d’hora per treure cap conclusió, però el que és segur, és que hem fet tot el possible per millorar la vida dels joves a Andorra.