Ja fa temps que des de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella procurem fer atenció a la despesa que fa el Comú en relació amb la illuminació de Nadal. No és que hi estiguem en contra, ni molt menys, però sí que considerem que se’n va més enllà del que avui en dia podríem considerar prudent. Especialment des del punt de vista mediambiental.

La il·luminació de Nadal simbolitza i contagia alegria, i d’això potser n’anem una mica faltats, però no justifica el malbaratament que representa avui en dia. Bona part de la ciutadania no entén que es posin tants llums al llarg i ample de la parròquia, i encara menys que no s’apaguin un cop han passat els Reis d’Orient.

És un malbaratament a nivell econòmic i energètic, i, a més, font de contaminació lumínica. Produir energia no és barat, veiem com en els països veïns el cost d’aquesta cada vegada s’enfila més. Per tant, fer-la servir per mantenir encesos tants llums de Nadal i fins gairebé un mes després que s’hagin acabat les festes de Nadal pròpiament dites, és una irresponsabilitat.
El comú hauria de ser un far, un exemple, per a la població en relació a la sostenibilitat, tant econòmica com especialment mediambiental. Ha de ser exemple a l’hora d’optimitzar els recursos limitats de què es disposa. I una despesa excessiva en llums de Nadal no es pot justificar, ni és prioritària. I encara menys en un context de pandèmia de la Covid-19, de crisis socioeconòmica i de davalla del poder adquisitiu de la població.

Per tant, pensem que part de la despesa que es fa per mantenir encesa la il·luminació de Nadal més enllà del dia de Reis, es podria destinar a incrementar les polítiques socials, a millorar els serveis comunals i a mantenir els preus públics, com per exemple, dels aparcaments comunals i del Foc i lloc. És clar que s’han de posar llums per Nadal. No serem nosaltres els qui ens posarem en contra d’aquesta tradició, doncs les tradicions estan per mantenir-les. Però no de qualsevol manera, sinó adaptant-les als temps que corren. I avui dia pocs entenen que els llums de Nadal s’hagin de mantenir encesos fins a la Candelera.

Per tot plegat, des de Partit Socialdemòcrata + Independents proposem que per a les pròximes festes es redueixin els elements lumínics i que es desinstal·lin abans, sense esperar a l’arribada del febrer. També es pot reduir el nombre d’hores del seu funcionament, adaptant-lo a l’horari comercial. En algun espai, fins i tot, es podria vincular al trànsit mitjançant detectors de moviment.

Així, demanem el compromís ferm del Comú d’Andorra la Vella amb la seva societat i el medi ambient, aplicant el rol exemplar que li pertoca com administració pública a favor de l’eficiència energètica, tal i com es preveu en la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. I això passa per reduir la despesa en il·luminació de Nadal, en quantitat i temps, per poder destinar els recursos a altres aspectes molt necessaris per a la població.