Des que el dilluns de la setmana passada vaig renunciar al càrrec de conseller del Comú d’Ordino per poder encapçalar la llista territorial que presentem conjuntament el Partit Socialdemòcrata i X’Ordino que volia escriure aquestes ratlles per compartir-vos algunes de les meves reflexions. 

Primer de tot, volia escriure per agrair la confiança i el suport que la població m’ha demostrat aquests pocs mesos que he estat al Comú, i no només d’Ordino, sinó també d’altres punts de la geografia andorrana. Sempre és bo sentir-se tan ben acompanyat com m’hi he sentit jo, i espero que mantingueu aquest suport també per a la persona que em substituirà properament, Bàrbara Pàmies. Igualment, volia agrair el bon ambient de treball que hi ha al Comú ordinenc entre consellers, siguin de la formació que siguin, i amb els cònsols. Sé que això no passa a totes les corporacions i és important i necessari per poder treballar colze a colze, sumant pel bé de la parròquia, i poder complir així amb la responsabilitat que com a representants de la població hem de vetllar per l’interès comú i representar la pluralitat de veus que s’hi troben. 

Suposo que per això també se’m va fer més difícil prendre la decisió de renunciar a ser conseller comunal, a part del fet que marxo amb la sensació que encara hi tenia molta feina per fer. Es pot dir que tot just havia començat a treballar, doncs vaig entrar al Comú d’Ordino el passat mes d’octubre, tot just fa quatre mesos i alguns dies, i és evident que moltes de les coses que hi volia fer i plantejar s’han quedat en el tinter. 

Però el que ha pesat més en la decisió de deixar el Comú és poder fer una oposició amb possibilitats reals al projecte de centre de recerca immunològica, amb un laboratori de nivell P3 de risc, que el Govern i Grífols volen construir i posar en marxa. Com he dit en d’altres ocasions, no és que estiguem en contra ni de la recerca, ni de la multinacional farmacèutica, ni tan sols que es pugui crear al país un centre de recerca immunològica, però sí que tal com està plantejat en l’actualitat genera molts dubtes i neguits, massa. 

Després que demanéssim, conjuntament amb X’Ordino i Terceravia, forces amb les quals sumàvem més de la meitat dels vots emesos en les darreres eleccions comunals del desembre del 2019, poder celebrar una consulta popular al respecte a través del Comú d’Ordino i se’ns denegués aquesta possibilitat, ja només ens queda el nivell nacional per intentar conèixer el parer general sobre el projecte i poder-lo aturar. La voluntat és poder arribar a rescindir aquest contracte, que considero totalment abusiu en els termes que s’ha plantejat i s’ha signat, ple d’ambigüitats, i fet en el marc d’un projecte marcat per l’absència de transparència i la manca de claredat.

Així, veient com la normativa no permet ser alhora conseller i candidat –és curiós que no es pugui ser conseller i candidat a la vegada però sí ministre o fins i tot cap de Govern i candidat, sigui dit de passada– vaig optar per mantenir la lluita contra aquest projecte i renunciar a la feina a fer des de la minoria al Comú d’Ordino. Quedo tranquil, però, perquè sé que la Bàrbara Pamies, que era la número 3 de la llista que va presentar Movem Ordino a les darreres eleccions comunals, continuarà aquesta important tasca.

Finalment, aprofito aquest espai per agrair-li personalment a la Bàrbara la seva empenta i valentia. Sàpigues que pots comptar amb mi i que conjuntament amb l’equip de Movem Ordino t’ajudarem en tot el que estigui al nostre abast per fer-te la feina al Comú més senzilla possible. T’asseguro que estaràs molt ben acompanyada.