Durant les darreres setmanes hem sentit per part de membres de l’actual Govern frases que ens han deixat entre perplexos i preocupats a parts iguals.

D’una banda, el ministre d’Economia, a una pregunta que se li va fer en compareixença posterior al consell de ministres sobre les incidències causades per la gestió del transport gratuït, va respondre que no els constava.

Poques setmanes després, però, el mateix ministre en una altra compareixença de consell de ministres anunciava mesures per mirar de posar solució –cal veure si seran efectives– a les incidències que negava en dies anteriors.

Aquesta setmana, el mateix cap de Govern deia, en unes declaracions, que els casos d’abús per part de certs propietaris en els lloguers són mínims. És a dir, que com el seu ministre entenc que tampoc veu tot allò que estan passant els ciutadans i les ciutadanes del nostre país per trobar un pis en condicions dignes i amb un preu digne. També cal sumar-hi els problemes que estan trobant els temporers per trobar pis o una simple habitació. Potser d’aquí a unes setmanes hi posarà alguna mesura –que esperem i reclamem des del PS des de l’anterior legislatura–.

Amb aquestes dues declaracions, que per desgràcia només són alguns dels molts exemples, em venen dues reflexions.

D’una banda, em preocupa que dos ministres que han de legislar per a tota la població, i no només per a uns quants –que és el que fan–, no coneguin les seves principals problemàtiques i no puguin mirar de posar-hi solució. O bé fer-ho tard.

D’altra banda, em preocupa aquesta improvisació constant, per manca de model de país que ens ha portat fins a la situació on estem ara, en què molts de nosaltres ens hem de plantejar marxar perquè no podem pagar un lloguer amb els nostres sous, ni pensions, ni podem moltes vegades pagar la calefacció ara que arriba l’hivern.

S’han carregat l’Estat del benestar i la solució és l’almoina constant per a tothom.

Crec que no ens mereixem això després de tants anys lluitant amb crisis sanitàries i econòmiques. Andorra es mereix poder viure en condicions dignes.


(Diari d'Andorra, 25 de novembre del 2022)