Fa més d’un any, per commemorar l’aniversari de la carta magna, el Partit Socialdemòcrata va organitzar el cicle de debats 30 anys de Constitució: mirant cap al futur.

Els precursors de la Constitució van posar èmfasi i voluntat, sobretot, a garantir la sobirania d’Andorra com a Estat de dret i endreçar l’organització institucional, que en aquell moment eren les prioritats, com va reconèixer un dels pares del text en el primer d’aquells debats.

Ara, amb la necessitat de blindar uns drets humans que en molts països occidentals estan amenaçats pel ressorgiment de l’extrema dreta, potser caldria reflexionar i aprofundir en els capítols dels drets i llibertats. Aquesta era la idea d’aquell cicle de debats sobre qüestions com la garantia dels drets de les dones, l’accés de tothom a un habitatge digne o la millora del sistema electoral. Les converses van anar entorn de la validesa de la nostra llei fonamental per garantir molts d’aquests supòsits i el convenciment que, si mai es planteja una modificació de la Constitució, ha de ser per avançar cap a una Andorra més justa i democràtica.

Difícilment, però, l’ordenament jurídic superarà totes les mancances que encara tenim si aquest no és l’objectiu de la mateixa Constitució. França ha fet un pas decisiu pel dret a la interrupció voluntària de l’embaràs quan nosaltres encara no l’hem despenalitzat, i aquesta no és l’única assignatura pendent. Facilitar l’accés als drets polítics de la població resident al país és un altre gran repte que caldria superar sense dependre d’instàncies externes.

En la història recent hem viscut molts avenços, com les lleis que han regulat les unions estables de parella, el matrimoni homosexual, la reproducció assistida o la igualtat entre dones i homes. Totes aquestes fites han estat precedides d’una reivindicació llarga i intensa per part dels agents afectats de la societat i el mateix Partit Socialdemòcrata. El progrés social arriba sempre de manera inevitable, però no el podem donar per fet. Cal legislar mirant cap al futur i amb uns objectius clars que ens apropin al benestar, la igualtat i la justícia social.