Els membres de la majoria de DA+UP+Liberals+Independents al Comú d’Encamp van anunciar abans de Setmana Santa tots cofois que havien tancat l’exercici 2021 amb un superàvit de 3,4 milions d’euros. Uns números molt positius que estan lluny de la realitat i de ser el reflex d’una bona gestió comunal, tot al contrari. El truc de maquillatge prové d’un augment del deute a llarg termini de 8 milions d’euros.

Sense tots aquests milions de maquillatge que hi ha aplicat la coalició parroquial, l’exercici del 2021 s’hauria tancat amb un dèficit de 4,6 milions d’euros! És a dir, tanquen l’any amb un resultat nefast per les arques comunals, endeuten el Comú, que passa de 13 milions de l’inici del mandat fins a 19 milions d’euros, i a sobre treuen pit perquè després de tot els sobren 3,4 milions. Al Partit Socialdemòcrata+Independents d’Encamp pensem que això només té un nom: manipulació, pura i dura.

Els números que presenta el govern comunal des de l’inici del mandat són molt i molt preocupants, des del nostre punt de vista. Hem vist com l’endeutament comunal ha experimentat un creixement excepcional en dos anys, de gairebé d’un 50%, i continuarà creixent, perquè la majoria no té aturador. Al pressupost de 8,5 milions d’euros al Parc de l’Ossa i de 2 milions més per un gimnàs al poliesportiu d’Encamp (entre altres inversions pagades a preu d’or) s’hi ha de sumar una possible inversió milionària comunal a l’estadi Prada de Moles, les possibles millores a la zona de Pardines i altres, a part dels possibles imprevistos que puguin sorgir.   

Evidentment, a Encamp i al Pas de la Casa s’han de fer inversions, moltes són molt necessàries, i per això PS+Independents d’Encamp també en portàvem al programa electoral. Això no ho neguem. I tampoc no neguem que a vegades cal demanar crèdits per fer front a certes inversions. Però això no vol dir que el Comú no hagi de limitar la seva despesa. Si han augmentat els costos de la construcció o ha aparegut algun contratemps, una bona gestió política fa l’esforç d’ajustar-se als recursos disponibles, prioritzar i gastar els diners públics de manera responsable. No es pot tirar la casa per la finestra i ja s’ho trobarà un altre.

Dos exemples clars del que volem dir. El parc de l’Ossa ha disparat el seu pressupost inicial, que era de 4,5 milions d’euros. Doncs ara era el moment d’analitzar el projecte i reduir el seu cost renunciant a elements totalment prescindibles com pot ser el petit llac artificial. Tots tenim en ment què passava a l’antic parc del Prat Gran amb el riuet i el petit estany. Un altre exemple, a la nova sala polivalent al poliesportiu d’Encamp que, com hem dit, costarà 2 milions d’euros, estan previstos dos vestuaris nous. Només es pot qualificar de gran malbaratament quan a la mateixa planta del Poliesportiu hi ha més de 10 vestidors!   

Des del PS+Independents denunciem que la majoria comunal està estirant més el braç que la màniga i que s’estan gastant els diners com si no hi hagués demà. Fa dies que ens sentiu alertar sobre la disbauxa pressupostària que està protagonitzant la majoria al Comú d’Encamp. A principis d’any aproven uns pressupostos que després queden en menys que paper mullat. Acaben adjudicant inversions per més del doble ( en algun cas fins i tot del triple) del que havien pressupostat. A nivell polític no hi ha ningú que pugui controlar aquest desgavell dels comptes i per això, a finals d’any, han d’acabar demanant préstecs per tapar la mala gestió. Perquè recordem que amb aquesta manera de fer hipotequen la parròquia per a futurs mandats; i el que és pitjor, com que aquests préstecs s’han de retornar sí o sí. I hem de ser conscients que per poder fer-hi front poden derivar en un augment dels preus públics, les taxes i els impostos que paguem els encampadans.