Abraham Lincoln venia a dir que és possible enganyar uns quants sempre, que és possible enga­nyar tothom un temps, però que no és possible enganyar tothom sempre.

El passat 13-01-2022, en aquesta mateixa Tribuna, la cònsol major d’Andorra la Vella, la senyora Conxita Marsol, va gosar col·locar aquesta gran frase del molt respectable Abraham Lincoln, però no era conscient de l’efecte bumerang.

Ens acusava de fer soroll i de desinformar. Concretament deia que “no és lícit, al nostre entendre, desinformar(1) i pretendre fer creure que els ciutadans perden drets, quan no és així”.

Bé. Anem a veure qui desinforma i com s’estan fent les coses a la parròquia. Com a ciutadà i conseller de comú, he de fer un crit a la reflexió perquè tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra parròquia, els que voten i els que no voten, els que tenen un negoci o els que aparquen als pàrquings, tots en general, tinguem clar com està fent les coses la Sra. cònsol. Perquè es miri com es miri s’està incrementant la pressió impositiva mentre, sense cap ètica, disposen i executen accions amb costos sobredimensionats, sense prioritzar les necessitats reals, i a més a més constantment des de l’opacitat, el secretisme i la manca de transparència.

El passat consell de comú del 26-03-2022 la majoria va aprovar tirar endavant la fase 2 del projecte de remodelació i embelliment de la plaça de la Rotonda, amb les seves fonts de colors, per 4,6 milions d’euros. Això és un 50% més del que s’havia reservat en el pressupost del 2022 i un 300% més del projecte inicial exposat al concurs d’idees. La Sra. Marsol explica que és degut als augments de preus que estan patint els materials de construcció, +200%, pel problema de la mà d’obra que tenim al país (excés d’obra privada) i, com no, per tocar la fibra, pel conflicte bèl·lic que sacseja Ucraïna.

Llavors, la meva pregunta, que ja vaig plantejar al ple i que repeteixo aquí: ara és el moment de fer aquest tipus d’inversions? Ara toca?

Però per a la mestressa del comú, “ara més que mai s’ha de donar un plus a la parròquia”. I el projecte de les fonts és un bon plus, sobretot al pressupost, ja que de partida ens costa 1,6 milions de més. Aquest “plus” de les fonts, segons la Sra. cònsol, farà que els ciutadans no s’hagin de preocupar per tenir feina i que es puguin aixecar del llit cada matí, ja que atraurà moltíssims visitants que busquen noves experiències. Vist així, per a mi no seria un plus sinó un autèntic miracle que vingués un turisme tan nombrós a guarir-se en aquestes fonts, que farien la competència a la pròpia aigua de Lourdes.

La Sra. Marsol assegura que està fent projectes “amb prudència(2)” i una “bona gestió” del comú, que ella té el poder perquè ha estat la vencedora en una contesa electoral condicionada per l’abstenció i els pactes.

Sra. cònsol, entenc que el seu concepte de democràcia és sinònim de dir que fa el que vol perquè ha guanyat unes eleccions i que gestiona els diners públics de tots nosaltres sense cap més criteri que el que dicta el seu ego i que vol deixar aquest any enllestides totes les obres possibles, per tal que en les properes eleccions pugui lluir-se.

Faig un crit als ciutadans i ciutadanes d’Andorra la Vella perquè ens unim per demanar responsabilitats i informació, que els projectes que fem a la nostra parròquia no siguin capricis sinó que siguin projectes amb visió de futur i de riquesa per a tots.

Vaig demanar al darrer consell de comú tirar endavant una consulta ciutadana per saber què en pensen d’aquest projecte tots els ciutadans i ciutadanes d’Andorra la Vella, i si creuen que ara és el moment de tirar endavant aquest projecte. La Sra. cònsol, dins de la seva democràcia, va respondre amb un no rotund.

Per a la Sra. cònsol, la consulta es farà d’aquí a menys de dos anys, a les properes eleccions, i tal com ens va etzibar durant el ple “espera que no guanyem els socialdemòcrates”. Doncs Sra. Marsol, la que no guanyarà les properes eleccions serà vostè, em jugo una pujada al Carroi de genolls i no val pujar pel seu magnífic telefèric a cost zero.

A continuació li adjunto el significat d’algunes paraules que sovint utilitza, perquè tingui clar el seu significat.

(1)Desinformar: donar (a algú) informació falsejada o manipulada intencionadament.

(2)Prudència: capteniment caut i moderat de qui intueix la presència d’un perill o les conseqüències dels propis actes i mirar d’evitar-ne el risc i els danys possibles.