L’1 de juliol es va inaugurar la 4a Biennal l’Andart, una proposta artística engrescadora i valuosa organitzada per Reunió de Papaia, Projectes Culturals i comissariada per Pere Moles, la seva alma mater, que enguany ens fa reflexionar, a través de les obres de 49 artistes entorn la idea “I si ens haguéssim de confinar a la muntanya?” i que podrem gaudir en els espais al voltant del llac d’Engolasters fins al 15 de setembre.
Les dificultats econòmiques per realitzar l’edició d’enguany han estat sortejades per la determinació del Pere, que no ha escatimat ni en arguments ni en temps en cercar patrocinadors i en retenir-los. S’han afegit al patrocini els comuns d’Escaldes-Engordany i d’Encamp i el Govern. Han hagut de passar 7 anys (!) per a què el ministeri de Cultura hagi “considerat convenient” donar suport econòmic a la iniciativa per contribuir a desenvolupar un certamen artístic que s’està consolidant com un nou atractiu de turisme sostenible i amb un notable ressò internacional. El Ministeri faria bé de revisar la seva política de suport a l’art i la creació artística i establir indicadors per avaluar els projectes. Un informe anual sobre l’estat de la cultura no seria sobrer, a partir del qual s’establissin unes normes clares que aportessin seguretat, un pla d’estímul de la demanda i una intervenció per mantenir l’estructura cultural existent... Una planificació estratègica a llarg termini i un pacte (per què no?) dels partits polítics sobre la política cultural.
De moment, s’ha començat amb l’acord polític, després de la proposta del PS, per redactar i aprovar l’Estatut de l’artista i del treball cultural amb l’objectiu de determinar els canvis legislatius per assegurar les condicions necessàries per al desenvolupament idoni i sostenible de les activitats artístiques i que tindran en compte aspectes com el de la protecció social, la contractació, la formació, la tributació i la propietat intel·lectual. D’altra banda, el Ministeri va licitar l’elaboració del “Pla Estratègic de la Cultura 2030” amb l’objectiu, confiem, de definir i materialitzar els reptes recollits al Llibre blanc de la cultura. Tot esperant bones notícies entorn la cultura, em resta desitjar-vos un bon estiu i que gaudiu de la gran i variada oferta cultural que se’ns ofereix a casa nostra.