Aquestes darreres setmanes molts i moltes de nosaltres ens estem veient afectats per intents de phishing -o atacs de credencials, en català-, que, com bé sabeu, es fan passar per entitats bancàries del nostre país. De segur, coneixes a algú -o bé tu mateix/a- has rebut un d‘aquests missatges de text fent-se passar pel banc on ens demanen que entrem a un enllaç i introduïm les nostres dades personals. I només amb això ja tenen accés -sense nosaltres saber-ho- als nostres comptes corrents per treure’ns els diners.

És per aquest motiu que fa uns dies vaig entrar una pregunta escrita dirigida al Govern per fer un seguiment, en primer lloc, dels delictes tecnològics que van tenir lloc l'any passat en comparació el 2021, així com els que han tingut lloc en què portem de 2023.

La seguretat ha estat i és una prioritat per als partits polítics del país i és un dels valors de país que més destaca la ciutadania. Ara, però, la seguretat que hem de defensar no passa només pels nostres carrers, sinó que hem de sentir-nos segurs en el món de la tecnologia. Convivim amb ella diàriament i gairebé tot allò que fem en el nostre dia a dia passa per ella -qui pot viure ara sense Internet o un smartphone a la butxaca?-.

La segona part de la pregunta és relativa als recursos dels quals disposa la nostra policia en l'àmbit de seguretat tecnològica. Si volem ser un país amb plena tranquil·litat cal apostar per uns cossos de seguretat especialitzats. Afortunadament, tenim professionals que ho fan, però són suficients? Tenen la capacitat –en l'àmbit de recursos- de donar resposta a tota la ciutadania que ho demani?

I finalment, estem preparats des de les administracions públiques, les societats i les parapúbliques per defensar-nos d'aquests tipus d'atacs? Cal ser previsors i cal invertir en seguretat perquè un dels factors més importants d’una ciutat i d’un país és la tranquil·litat de la ciutadania. Si es volen evitar ensurts cal dotar de recursos els nostres professionals i cossos especials, i aquest és el sentit de la meva pregunta a Govern.