Un article de Roger Padreny, Ferran Costa, Sandra Codina i Joan Carles Camp, delegació del Consell General a l'OSCE-PA

El 28 de setembre passat va ser un dia de celebració perquè es van materialitzar dues propostes sobre joventut fetes per part de la delegació andorrana del Consell General a l’assemblea parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA). Concretament, la reunió de seguiment de l’assemblea parlamentària de l’OSCE (OSCE-PA) amb joves líders polítics, emmarcada dins la iniciativa Call for action-Helsinki+50, va servir per confirmar l’entrada a l’agenda de l’organització d’ambdues propostes.

Aquestes iniciatives, fruit d’un llarg treball, incorporen canvis en el funcionament intern de l’organització internacional amb l’objectiu d’aproximar la tasca de l’OSCE-PA a les noves generacions. La primera proposta és la creació d’un Representant especial de Joventut que coordini la tasca de l’OSCE-PA en matèria de joventut i estableixi mecanismes de col·laboració amb el representant de joventut de la part ministerial de l’OSCE. Aquesta proposta ja és efectiva i des de l’agost l’organització compta amb una persona encarregada de coordinar les polítiques envers la joventut, càrrec que ostenta la senadora i cap de la delegació holandesa a l’OSCE-PA, la Sra. Farah Karimi,  que va fer la seva primera participació com a representant especial de participació juvenil durant la reunió del 28 de setembre passat.

La segona proposta de la delegació andorrana és la creació d’un Fòrum de Joves Parlamentaris dins de l’OSCE-PA. Una idea que prèviament havia estat citada en la sessió anual del 2018 a Berlín i que va ser tractada a la trobada de parlamentaris joves organitzada el febrer del 2020 pel Congrés dels EUA, a Washington, sota el títol Future Leadership for Political Inclusion in the OSCE Region: Seminar for Young Parliamentarians. Una trobada on el Consell General va estar representat i on es va agafar el compromís de treballar dins de l’OSCE-PA per trobar aquest espai de debat juvenil.

Aquest 28 de setembre, després de debats previs realitzats durant el 2021 on els representants del Consell General vam repetir la importància de tirar endavant les dues propostes, la nova representant de joventut de l’OSCE-PA també va confirmar la voluntat de crear el citat Fòrum de Joves Parlamentaris. Per tant, aquesta consecució mereix ser celebrada, valorada i contextualitzada dins el paper i la capacitat que té un Estat petit com el nostre per fer valer les seves aportacions i que aquestes s’incloguin dins l’agenda d’actuació d’una organització internacional.

Avui, la diplomàcia parlamentària d’Andorra està limitada per molts factors relacionats amb la nostra dimensió. Els parlaments més grans acostumen a tenir més capacitat d’incidència diària en organitzacions internacionals amb representació parlamentària. El principal motiu rau en la dimensió i en el fet que es poden permetre que alguns parlamentaris prioritzin una dedicació quasi exclusiva als afers exteriors. El nostre cas no és el mateix, però la feina feta i el resultat de l’acció de la delegació andorrana demostra que, en temàtiques concretes, Andorra pot liderar-ne els debats.

I en el cas de l’OSCE-PA i de la temàtica de joventut, la delegació del Consell General ha tingut la capacitat d’incidir en l’esfera internacional. Les polítiques de joventut són una prioritat per al conjunt de forces polítiques representades al Consell i una mostra d’això és l’aprovació per unanimitat de l’Acord de Joventut, el juliol passat. Un acord treballat des del jovent i pel jovent i que, a més, considerem que pot ser un exemple de bona pràctica política en l’àmbit internacional per aconseguir el pròxim objectiu de la nostra delegació: apropar la tasca de l’OSCE-PA a les noves generacions a través de la creació d’un Acord de Joventut del territori OSCE.

Seguim!