No entendré mai que es critiqui una decisió que afavoreix la ciutadania. Si una cosa hem après de la Covid-19, és que més enllà de colors polítics, l’objectiu ha de ser el benestar de la nostra ciutadania

Article publicat al Periòdic d'Andorra · 22/10/2020

El divendres passat em vaig emportar una desagradable sorpresa: el cap de Govern estava aprofitant una roda de premsa d’actualització de dades sanitàries, enmig d’una pandèmia, per criticar una mesura del Comú d’Escaldes-Engordany. Un comú escollit democràticament, com la resta de comuns, que l’única cosa que vol és ajudar les persones que viuen a la parròquia. No em deixa de sorprendre com s’aprofita aquest canal per esbroncar la cònsol d’una parròquia on l’únic objectiu és intentar pal·liar la crisi econòmica dels seus ciutadans. És igual quin color polític tingui la corporació: la seva prioritat és posar la ciutadania al centre de la parròquia i aquesta està sent la seva manera de treballar des del principi de la legislatura.


Si una cosa hem après de la Covid 19, és que més enllà de colors polítics, l’objectiu ha de ser el benestar de la nostra ciutadania. No entendré mai que es critiqui una decisió que afavoreix la ciutadania. Potser en lloc d’esbroncar el comú, el que hauria de fer és animar els comuns dirigits per DA on és president per dur a terme les iniciatives pertinents. El dimarts ja ho vaig defensar en la roda de premsa que vam fer al Partit Socialdemòcrata, però em permetreu que insisteixi: les ajudes directes no suposen un xoc constitucional, i convidem el cap de Govern a denunciar les ingerències que detecti al Tribunal Constitucional. Del que es tracta és de què entre tots puguem ajudar a tots aquells que ho estan passant malament, no d’enriquir a ningú.

"Si una cosa hem après de la Covid 19, és que més enllà de colors polítics, l’objectiu ha de ser el benestar de la nostra ciutadania"


El que s’ha de fer, al nostre entendre, és deixar que tots els comuns prenguin les mesures que trobin escaients per ajudar la seva ciutadania. La prioritat d’una administració i l’altra és la diferència entre la gestió de dretes i la gestió d’esquerres. En aquest cas, us puc ben assegurar que per part del Comú d’Escaldes- Engordany, encapçalat per la companya Rosa Gili i tot el seu equip comunal, la seva prioritat és posar la ciutadania al centre de la parròquia. Des del PS defensem que aquesta manera de fer és la que construeix la nova Andorra que des del partit hem proposat al Govern des de l’inici de la pandèmia. Estem segurs que, com ells també volen el mateix encara que siguem de grups polítics diferents, també s’acabaran sumant a la iniciativa d’Escaldes. Si ho fan, això no serà una medalla pel PS o per la cònsol d’Escaldes sinó que serà una victòria per a tota la societat andorrana.


Ja ho vam dir durant la campanya, i ho podeu recuperar dels nostres programes electorals: busquem parròquies transparents, obertes a la ciutadania, justes, participatives, i representatives. Si governen els nostres equips, no governen els membres de les nostres candidatures: governareu els membres de la parròquia i les decisions les prendreu vosaltres. Els nostres equips són l’altaveu de les vostres necessitats. Estem amb la gent. Som un partit proper i obert a tots els qui creuen que l’economia ha d’estar al servei de les persones i que l’honestedat ha de ser una condició bàsica de la política.


Hem estat, estem i estarem compromesos a l’escolta activa de la ciutadania, fent els comuns propers a la gent: treballadors, empresaris, associacions, joves i gent gran. Els polítics som els responsables de gestionar el que és de totes i tots, i amb l’esforç de tothom podrem construir la nova Andorra que ens mereixem. 

Autor: Pere Baró