És moment d’invertir en les persones i reduir els diners que es destinen a obres faraòniques o a qüestions a les quals, sincerament, no els hi trobem l’atractiu. Des de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella pensem que els quatre milions d’euros que ens costa a tots els ciutadans la renovació de la plaça de la Rotonda i la construcció de les fonts al mig del riu Valira estarien més ben invertits si tinguessin les persones al centre d’interès. De la mateixa manera, es destinen 150.000 euros en dues setmanes per embellir, posant diferents floripondius –dits també escultures florals– repartits per la parròquia sota el paraigües de l’Andorra en Flor, un esdeveniment que la majoria s’ha tret de sota la màniga imitant barroerament, i sense atreure turisme de cap mena, el Temps de flors de Girona.

Els quatre milions per a les fonts equivalen, ni més ni menys, al 25% del capítol d’inversió del pressupost 2022 del Comú d’Andorra la Vella, sense comptar els reconduïts de l’exercici anterior. Sincerament, els socialdemòcrates considerem que hi ha altres inversions més prioritàries i de major interès per a les persones. Més enllà de l’àmbit social, on segur que fan falta i cal ser més proactius en comptes de quedar a l’espera que les crides de necessitat –que ja sabem que a la gent li costa demanar ajuda, fa vergonya i a sobre et fa sentir malament–, per exemple tenim la plaça del Poble, un espai per a ús i gaudi, justament, del poble, i les voreres de la parròquia que converteixen en esport d’aventura passejar-s’hi, amb risc de lesions importants, plenes de forats i desnivells. Heu vist com estan les voravies d’accés al recinte que acull l’espectacle de torn del Cirque du Soleil? I vam avisar que seria bo, com a mínim, arreglar aquestes més properes, tant per qüestió d’imatge de cara als visitants com per a la seva seguretat –i la dels ciutadans de la parròquia–, perquè com també defensa la majoria, invertir per al turisme repercuteix en la població local. 

Ara bé, no tot atreu turisme i no tot millora la vida dels autòctons. Les fonts no atrauran turisme per elles mateixes. Seran un simple complement. De la mateixa manera que l’Andorra en Flor no ha portat turistes ni a la parròquia ni al país i és una cosa que els turistes s’han trobat una vegada han arribat al Principat. Això sí, aquestes flors poden revertir en les persones un cop acabat el festival. Proposem que aquestes plantes es puguin utilitzar per renovar parterres, rotondes, parcs i diverses zones enjardinades de la parròquia, o bé que s’ofereixin als ciutadans, com fan altres parròquies en renovar les seves jardineres pel canvi de temporada.

En definitiva, des de PS+Independents d’Andorra la Vella demanem prioritzar les persones, posar-les al centre de les diferents polítiques, perquè ara toca invertir en les persones.