Aquest article és per a tots i totes les que durant aquests dies i setmanes heu col·laborat amb Enclar. Fa poc que ens coneixem, però són tantes hores junts, de treball i de convivència, que crec que no m’equivoco si dic que tota la candidatura té aquesta sensació: la d’una gran família.

Vull donar les gràcies també a totes les persones que heu fet possible Enclar, i no només participant com a candidats i candidates, sinó que ens heu fet arribar propostes, preocupacions, neguits i queixes que ens han ajudat a treballar i a exposar-los en el nostre programa electoral. Gràcies perquè sense vosaltres Enclar no hauria estat un projecte polític tan complet.

Tenim edats diferents, professions en sectors de diferents àmbits, i per això som capaços de compartir les inquietuds que teniu. Som un projecte nou, que no té un únic focus, sinó que abraça un ventall de temes que han de tenir-se en compte a l’hora de treballar per a Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda. Som un pic, una serra i un riu, una església i un antic castell, i una paraula vinculada estretament a la identitat de la parròquia i a les persones que la senten casa seva.

Som un projecte de present i de futur, que té en compte les problemàtiques actuals, però també les que venen. Estem en una cruïlla i hem de veure cap a on volem anar. Des d’Enclar ho tenim en compte, i per això treballem sobre la visió de quina parròquia volem. Tenim el compromís d’estar al vostre costat, de no fallar-vos i d’aplicar polítiques a curt, mitjà i llarg termini en la principal problemàtica del nostre país. Per això, donarem prioritat a la creació d’un departament d’habitatge al comú que treballi coordinadament amb la resta d’administracions.

Volem esprémer al màxim les competències del comú per solucionar aquest problema, una solució que no passa per la construcció com proposa Demòcrates per Andorra, sinó per impulsar la posada al mercat de lloguer dels pisos buits amb mesures com el programa Reviu Andorra la Vella. La finalitat és la de destinar al mercat pisos i cases buits i amb necessitat de reforma, els quals s’hauran de cedir al comú durant 10 anys per a lloguer a preu regulat a canvi d’una sèrie de compromisos per part nostra, com la gestió integral dels lloguers per part del comú amb una assegurança de garantia de cobrament per al propietari; l’exempció d’impostos als immobles que formen part del programa, i el retorn en bon estat dels habitatges després del període de cessió.

Volem potenciar també la sostenibilitat a la parròquia amb una millor gestió forestal i la seva neteja comunitària, però també garantir que els carrers de la capital siguin espais segurs i que contribueixin al manteniment de la identitat de la parròquia sota el concepte de ciutat verda. Impulsarem la reserva natural de la Comella i promourem un parc natural a la vall d’Enclar, més implicació del comú en la presa de decisions de la vall del Madriu-Perfita-Claror, més arbres a les places i sí, volem més fonts, però d’aigua potable.

A Enclar som pares i mares, i per això sabem la necessitat de cuidar la família. Necessitem camins escolars amb una correcta senyalització, i complementar les prestacions per a famílies nombroses i monoparentals ofertes des del Govern amb serveis comunals. Necessitem espais d’esbarjo adequats, oportunitat que ens pot donar la reforma de la plaça del Poble fent-la una plaça verda i amable per a tothom, i un parc infantil amb una zona de jocs d’aigua al berenador de la Comella.

Volem donar la benvinguda a totes aquelles persones que vinguin a formar part de la nostra parròquia amb informació rellevant sobre els serveis que tenim, però també tenir especial atenció amb els residents més grans recuperant els viatges per al col·lectiu, el Ball de tarda del diumenge i un acompanyament i seguiment de les persones grans a través d’un registre dels padrins de la parròquia i la xarxa de barri, integrada per veïns, comerços i entitats que estaran atents a les dinàmiques diàries i als canvis que detectin per prevenir la soledat i altres situacions de risc. Sense oblidar també les nostres mascotes, amb parcs específics i adequats per a gossos.

Crearem un banc d’aliments a través de la cessió d’espais i la col·laboració d’empreses de la parròquia amb la finalitat de lluitar contra el malbaratament alimentari, així com una borsa de voluntariat jove que permeti que obtinguin un creixement personal, però també un certificat que els serveixi com a mèrit a l’hora d’optar a un lloc de feina vinculat al comú.

Optimitzarem els béns comunals pels quals paguem una quantitat de diners mensuals estratosfèrica perquè es troben en terrenys de lloguer i els ubicarem en zones de titularitat pública. Un clar exemple n’és l’Estadi Comunal. Per això promourem el pla especial perquè sigui de propietat pública.

Fomentarem la participació ciutadana amb el Consell de la Cultura per a entitats i ciutadans on fer propostes i organitzar les festes majors, amb espais de diàleg al centre cultural la Llacuna, i amb projectes participatius on pugueu fer-nos arribar les vostres propostes per a equipaments, serveis i instal·lacions.

Impulsarem l’emprenedoria a la parròquia amb un viver d’empreses per a residents a Andorra la Vella i un programa de foment del relleu generacional en empreses i comerços de barri. Potenciarem el talent amb una bossa d’artistes professionals i amateurs, un barem retributiu mínim de referència, locals d’assajos, i la reactivació del cicle DijousDeRock per a grups joves.

El nostre impuls és, ben segur, el mateix que el teu si resideixes a la capital. Perquè passegem pels mateixos carrers, per les mateixes voreres trencades, perquè treballem a Andorra la Vella i per a Andorra la Vella. Perquè som ciutadans i ciutadanes com tu, que tenim preocupacions i necessitats i ens molesta veure la parròquia en un estat que no és el que mereix. No volem ni barris de primera, ni barris de segona. Ni ciutats de primera, ni ciutats de segona. No volem una parròquia que sigui un parc temàtic per a turistes i per a Instagram, però per als problemes del dia a dia, què?

Passi el que passi diumenge, estem molt orgullosos de ser Enclar. Del treball fet, de la campanya que hem realitzat, de l’assistència que hem tingut als nostres actes, de la participació de la ciutadania, dels comentaris i les reaccions als nostres vídeos per xarxes socials... Perquè som un model diferent de parròquia, amb una Andorra la Vella per a tothom. El 17 de desembre ho volem fer amb tu i per això necessitem el teu vot.

Diumenge ens veiem a les urnes, i esperem que puguem seguir-ho fent des del comú, però independentment del resultat us volem dir: gràcies per tot. Gràcies per haver fet possible Enclar. Gràcies, família!