Aquests dies se celebra a Glasgow la conferència de l’ONU contra el canvi climàtic (COP26), en què participen països de tot el món, entre ells Andorra. El cap de Govern no hi ha pogut assistir pel positiu per Covid de la ministra de Cultura i Esports, però va enviar un missatge que em va deixar molt sorprès perquè, segons vaig llegir en aquest mitjà de comunicació, afirmava que el nostre país és un “alumne avantatjat” en aquesta matèria. Segur?

Diguem les coses com són. És cert que s’han fet avenços, però tots podem comprovar que no som cap referència mundial de “país sostenible”. Per començar, podem parlar de la política del Govern sobre els residus, dels quals ni tan sols es fomenta prou el reciclatge de la matèria orgànica. Hem vist com la recollida selectiva i la seva gestió pràcticament ha desaparegut, com s’han deixat de fer campa­nyes de sensibilització i com molts barris no tenen suficients contenidors de reciclatge, entre altres.

Convivim amb un monstre que crema cada any 45.000 tones de residus, sense polítiques actives d’organització, i que el tractament d’aquests passa simplement per un forn incinerador que necessita ser alimentat constantment i que ara no es pot aturar. Tenim un país col·lapsat pel trànsit i un Govern incapaç de dissenyar bones polítiques de mobilitat, amb un transport públic eficient, i que renuncia a un mitjà que no contamina com és el ferrocarril perquè prefereix mitjans aeris, quan precisament són els més pol·luents.

Un país on el sistema de calefacció per gasoil predomina i les calderes suposen una combustió a l’hora d’escalfar les cases. Un Govern que no sap convertir en un sector econòmic l’aprofitament dels recursos naturals que tenim, com la geotèrmia, l’aerotèrmica, la solar o la hidràulica. Que no sap fer ús de la seva riquesa i que importa energia i carburants.

I per tot això, senyor Espot, hem de ser més realistes. Perquè davant d’aquest escenari cal prudència, dir les coses pel seu nom i marcar una veritable agenda verda per fer d’Andorra un líder en sostenibilitat i en la lluita contra l’emergència climàtica.