La demanda de poder participar i de treballar en el sí de les comissions ha estat una constant en aquest mandat per part nostra. Vam accedir al càrrec de consellers al gener del 2020 i al juny d’aquell mateix any, just superada la part més dura de la pandèmia de Covid-19, ja vam començar a estendre la mà contínuament a la majoria per treballar conjuntament en benefici del conjunt de la població de la parròquia i demanar que es convoquessin les comissions sectorials, on a part d’estar representades tant la majoria com la minoria també es compta amb la presència dels tècnics, que poden resoldre molts dels dubtes que es poden plantejar. No volem res més que el millor per a la parròquia.

Al llarg d’aquests anys, les sessions del Consell de Comú d’Andorra la Vella s’han caracteritzat per ser maratonianes i per les nombroses preguntes que els consellers de Partit Socialdemòcrata + Independents ens hem vist obligats a formular per poder conèixer mínimament el dia a dia de la parròquia i poder fer la nostra feina com a consellers que som de la minoria, o l’oposició, que és fer aportacions, defensar els interessos del conjunt de la ciutadania i exercir un control de la gestió comunal. No tenim cap intenció “d’examinar” la cònsol major, Conxita Marsol, com diu ella, sinó simplement complir amb les nostres funcions de consellers de la minoria.

S’ha vist en diferents ocasions que la informació arriba tard, malgrat haver-la demanat prèviament, i com la majoria facilita documentació necessària per a la votació d’un punt de l’ordre del dia en la mateixa sessió del Consell de Comú.

En aquest sentit, hem demostrat en reiterades vegades que les nostres aportacions són pertinents i en diferents ocasions la majoria que encapçala Marsol ha hagut d’acceptar-les reconeixent la seva validesa o l’error de base comès pel seu equip. Un exemple el trobem en la darrera sessió del Consell de Comú, el del passat 2 d’agost, en què vam haver de fer esmenes de caràcter tècnic a un conveni que se signava amb Andorra Telecom, però també ho vam veure amb el reglament de l’Institut de Música, entre altres.

També s’han fet aportacions de caràcter més polític, per dir-ho d’alguna manera, al llarg d’aquests més de dos anys i mig de mandat que la majoria ha fet seves. Un exemple és la millora del passatge Callissa Ciutat Valira, que uneix l’avinguda Meritxell amb el carrer Fiter i Rossell, per a la qual el Comú ha convocat un concurs i aviat se n’adjudicaran els treballs.  

Ho hem dit per passiva i per activa que treballant conjuntament sumem, que allò que no veuen dos ulls ho veuen quatre, que allí on no arriben quatre mans hi arriben sis. Ho hem reiterat fins a la sacietat que la nostra voluntat, la de PS+Independents d’Andorra la Vella, no és altra que la d’exercir una oposició constructiva, de treballar plegats amb l’objectiu de millorar les accions i projectes que es realitzen des del Comú, i millorar el servei i l’atenció al ciutadà.

Finalment, en la darrera sessió del Consell de Comú la cònsol es va comprometre a buscar fórmules que permetin el nostre treball i millorin la comunicació entre consellers, doncs uns i altres entenem que el ple no és el lloc on poder fer esmenes i preguntes de caràcter tècnic, avorrint a tots els presents: consellers, premsa i ciutadania. Entenem que al Consell de Comú hi ha d’arribar els acords i les diferències més polítiques, allò que realment interessa a la població, i no els detalls i els tecnicismes.

Així, tot i que hagin passat més de dos anys i mig, els consellers de PS+Independents al Comú d’Andorra la Vella celebrem el compromís públic de la cònsol major a explorar i trobar nous canals de comunicació i participació entre majoria i oposició. Un compromís que esperem que ben aviat es materialitzi, pel bé nostre i de la corporació en particular, i del conjunt de la població en general.