Amb la reunió que vam organitzar conjuntament els dos consellers de la minoria del Comú d’Ordino, el senyor Enric Dolsa i jo mateix, la setmana passada a Ordino per parlar sobre el projecte del centre de recerca en immunologia, que vol tirar endavant Grifols amb el Govern com a soci, es van fer paleses diverses qüestions. La primera, i més important, és que som molts els quals el projecte no acaba de convèncer. I que hi ha no convençuts a totes les parròquies. Aprofito per donar les gràcies a tots els que vau venir, sigueu d’on sigueu i viviu on viviu. Moltes gràcies per mostrar-nos el vostre suport! 

La reunió també va servir per constatar que hi ha un sector de la ciutadania, amb ganes de mobilitzar-se i actuar, que espera que es constitueixi alguna mena de plataforma d’oposició al projecte. De moment s’ha engegat una recollida de signatures a través d’internet per intentar aturar l’arribada de la farmacèutica al país, però cal que aquest moviment s’acabi concretant més enllà i tingui un objectiu més ampli. Caldrà alguna associació o entitat de la societat civil s’erigeixi en líder d’aquest moviment. Al meu parer, és imperatiu que les formacions polítiques en quedin al marge. És per això, i per evitar confusions i malentesos amb el meu rol com a conseller de la minoria del Comú d’Ordino, que em mantindré al marge, tot i que em reservo poder-m’hi sumar com un ciutadà més.

Entenc que és una qüestió que cal despolititzar per tal que la plataforma pugui aglutinar el màxim de persones possible i es pugui assolir així l’objectiu, que al meu entendre és arribar a celebrar una consulta ciutadana per tal d’adoptar una decisió definitiva al respecte del centre de recerca i el seu laboratori: aprovar la seva creació i instal·lació –a Ordino o a una altra parròquia– o rebutjar-lo de ple. Però sigui quina sigui la decisió final, aquesta ha de passar, sí o sí, per la resolució dels dubtes que ara genera l’arribada de la multinacional farmacèutica. Uns dubtes que, si d’entrada s’hagués estat transparent i afavorit la informació, no haurien sorgit com ho han fet. I per resoldre’ls cal que tant el Govern com la pròpia Grifols retirin el vel d’obscurantisme que caracteritza el projecte i responguin amb la màxima transparència. 

I no són pocs els dubtes que cal resoldre. Justament, la multitud de preguntes que suscita el projecte i que es van formular a la reunió de poble del dimecres de la setmana passada és una altra de les qüestions que es va fer més que palesa el dimecres de la setmana passada. Dubtes i ambigüitats a nivell jurídic, a nivell econòmic i empresarial, ètic, sense oblidar els de seguretat a nivell de salut i de mediambient que repercutiran directament sobre la imatge d’Andorra a nivell internacional! 


(El Periòdic, 1 de desembre del 2022)