Després de participar en dues campanyes electorals, és tot un honor i orgull accedir al càrrec de conseller al Comú d’Ordino, des del qual poder aportar el meu granet de sorra i la meva experiència, pel bé de tota la ciutadania. I en especial en aquest moment en què, tant la parròquia d’Ordino com Andorra en particular i el món en general viuen un punt crucial d’inflexió, després que diverses crisis a diferents nivells –econòmiques, sanitàries, climàtiques...– hagin fet créixer la por entre la població. No puc deixar passar l’oportunitat d’agrair la tasca realitzada a la meva antecessora, a la Sandra Tudó, com a membre de la minoria comunal. M’ha deixat el llistó ben alt. 

Aquest pas pel Comú d’Ordino estarà marcat, en gran manera, pel projecte de Centre de Recerca en Immunologia que la multinacional farmacèutica Grifols vol engegar a la parròquia. Soc d’aquelles persones que sempre procura veure el vas de vi de mig ple, però en aquest cas costa, i el vi que ens volen servir està taponat. A més, el projecte arriba enmig de diferents tempestes amb el llaç de projecte d’interès nacional posat. Llegint el contracte, i l’addenda, signats pel Govern i la multinacional farmacèutica, m’envaeix la sensació que el pacte és absolutament innecessari tant per Ordino en particular com per Andorra en general.

M’explico. En el pacte es presenta Grifols com un grup farmacèutic líder mundial amb capacitats substancials, saber fer, expertise i recursos en el camp de la recerca. En definitiva, ideal per a desenvolupar el projecte, des de la construcció fins a la gestió d’un centre de recerca biomèdica. Però els dubtes creixen dia rere dia veient com la situació financera de Grifols no és tan bona com se’ns va explicar, i la manca de transparència de tot el procés fa aflorar el sentiment estrany que se’ns està amagant alguna cosa, com gran part de les motivacions darrere del projecte.

Un altre tema que marcarà el meu pas pel comú serà l’accés a l’habitatge a preu assequible i raonable, que és una preocupació cada vegada més present en les converses a Ordino, on veiem grues de construcció per tot arreu, però totes dedicades a projectes immobiliaris d’alt estànding, cosa que fa disminuir les perspectives de poder accedir a un habitatge decent i bé de preu.

Estem veient una especulació galopant a la parròquia, amb preus exorbitants (arribant fins i tot als 12.000 euros el metre quadrat), i més projectes constructius que mai. Genera certa síndrome del Titànic, amb el capità que creu en la resistència del seu vaixell i l’orquestra tocant fins al final.

En resum, el meu objectiu no és altre que portar el meu granet de sorra per cuidar el llegat dels nostres avantpassats i deixar un món millor que el que ens hem trobat a les generacions futures.


(El Periòdic d'Andorra, 13 d'octubre del 2022)