Aquesta setmana he tingut l’oportunitat de participar en dos debats fonamentals al Consell d’Europa sobre els drets de les persones; el primer ha tractat sobre el dret de les futures generacions a viure en un planeta saludable i sostenible i el segon sobre les mostres d’odi i els atacs a persones del col·lectiu LGTBI.

Sabem que en l’àmbit mundial tenim un gran problema que es diu canvi climàtic. De mica en mica veiem com s’agreuja, però no acabem de trobar les fórmules per actuar amb prou celeritat. De fet, això es demostra amb algunes de les frases més comunes que es fan servir habitualment en aquest context, com són “pobres generacions futures...” o “quin món deixarem als nostres nets...”, sense adonar-nos que aquí hi ha ja el primer dels errors: ho visualitzem com un fet llunyà i no ens aturem a pensar en allò que ja està succeint.

Els joves no poden, avui en dia, prendre decisions encara, però de segur que ho faran pròximament; per tant, el seu futur i el seu dret a un planeta saludable i sostenible depèn del nostre compromís i dels nostres sentiments de responsabilitat envers ells, des d’ara, ja!

Però mentre diem això, topem novament amb la crua realitat. Com volem defensar els drets de les generacions futures si avui malauradament encara sentim discursos i declaracions de responsables polítics, fins i tot d’estats membres de la UE, que vulneren els drets actuals i ataquen persones de col·lectius com ara l’LGTBIQ+? Com volem lluitar per anar més enllà si allò que fem és tornar endarrere?

Cal una tolerància zero amb les mostres d’odi cap a qualsevol persona per la seva condició. No podem permetre, en ple segle XXI, que mentre s’avança amb legislacions pel bé de tothom encara es discrimini i s’ataqui persones per la seva condició sexual o per altres condicionats. I no ens enganyem, aquests discursos avui en dia continuen existint i a vegades els escoltem més a prop del que volem reconèixer i a Andorra, per exemple, n’hem tingut exemples ben recentment. Per això, cal el compromís de tothom i no permetre ni deixar passar plegats cap mostra d’odi!