En el passat debat d’orientació política es va tractar l’ús que es fa des de les nostres institucions del català. I la posició del Partit Socialdemòcrata és clara: sempre defensarem la nostra llengua com un dels béns immaterials més importants per a tots nosaltres.

Ens molesta molt que des de Demòcrates es defensi l’ús del català en la teoria, però facin tot el contrari a la pràctica. Parlem de promoure el català, i afortunadament els treballadors i treballadores de l’equip de política lingüística del nostre país treballen plenament perquè així sigui.

Però, en canvi, des de la majoria demòcrata del Govern i dels comuns promouen actes amb anglicismes, en lloc de promoure la nostra llengua. I que no em diguin que ho fan pel turisme, ja que la gran majoria dels nostres turistes són els nostres veïns del sud (principalment els catalans), que entenen perfectament si en lloc de convidar els nostres turistes, i la nostra gent a l’Andorra Taste els convidem a l’Andorra gurmet. O si el nostre comú d’Andorra la Vella ens convida a participar pel Carrer de les compres en lloc de passejar pel Shopping Mile.

En definitiva, no cal defensar la nostra llengua si després no la utilitzem com cal i on cal. El català ha estat, és i ha de ser la nostra llengua vehicular i hem d’apostar amb polítiques públiques perquè així sigui, i invertir diners perquè tothom pugui aprendre la nostra llengua sense cost.

A mi m’agradaria que els cartells que veiem pels carrers, a les botigues, al metge, fossin en català... I que la gent, els treballadors d’aquests serveis, els residents al país, parlin en català, i sense ajuda de les nostres institucions no serà possible.

El que no es pot fer és “demanar” que es faci servir la nostra llengua però ells fer publicitat amb anglicismes, sense cap objectiu precís i concret.

I no cal crear una nova llei per defensar-ho. Simplement cal aplicar la que ja existeix. Perquè, com deia la companya i amiga Susanna Vela, la cultura no caduca i les lleis culturals no cal fer-les de nou, simplement cal aplicar-les. Ja que ens mereixem una Andorra que parli català.(Diari d'Andorra, 16 de setembre del 2022)