La llei de l’impost de la inversió estrangera en matèria immobiliària és, a parer meu, una estratègia de màrqueting política i una catifa vermella per als especuladors. Per què? Perquè ni posa fre a l’especulació, ni és la solució al greu problema que tenim a Andorra actualment i que ens afecta directament en habitatge.

És una llei poc valenta, poc treballada i evidentment, per part nostra cap sorpresa, poc consensuada. Us explico com va anar tot: La majoria ens envia les propostes el mateix dia en comissió i moltes vegades, amb la decisió del sentit del vot de les esmenes presa abans d’escoltar la resta de consellers i conselleres que hem fet propostes per millorar el text.

Una llei que afavoreix la gent de fora amb gran poder adquisitiu i que no posarà cap fre pel mercat d’habitatge de luxe, ja que en cap moment s’esmenta el concepte “habitatge a preu assequible” en la bonificació del 90% que es donarà a aquells que destinin les seves inversions immobiliàries a habitatge de lloguer. Qui farà pisos de lloguer a preu assequible si pot fer lloguers a 2.000 euros i rebrà la mateixa ajuda que qui vulgui fer-ho a un preu raonable?

Solucions? Fem que sigui més atractiu fer pisos a preu assequible, limitem la deducció de l’impost només a aquells que facin lloguers a preu assequible i potser tampoc cal que la bonificació sigui tan alta... Però més enllà del percentatge, cap sorpresa, no els interessa. Ja anirem a cercar aquests lloguers a preu assequible a la Seu d’Urgell perquè aquí no podrem.

Aquesta llei és una decepció. Des del PS volem legislar per tota la ciutadania i no només per uns quants. Aquesta llei serà també una decepció per totes i tots aquells que ja han sortit al carrer més d’una vegada a dir prou a l’especulació immobiliària. Mentre que per part nostra l’única obsessió era mirar de treballar una llei per taxar de veritat, la vostra única obsessió era treure la moratòria a la inversió estrangera ja, al preu que sigui.

La llàstima és que, de ben segur, d’aquí a un any ens tornarem a trobar al Consell General treballant aquesta llei perquè no serà ni eficaç ni suficient. Les lleis mal treballades són un problema, no una solució, i es continua fent lleis que en un any s’hauran de tornar a treballar, omplint-les de pegats, perquè no ha frenat l’especulació i no ha estat solució als lloguers a preu assequible.

Sabeu què ens molesta? Que els grups parlamentaris que hem treballat unes esmenes per una llei pensant que realment es volia trobar una solució, ens hem trobat amb una majoria que ni discuteix ni cerca consens. Que venia únicament a treballar el SEU text i que ara podrà dir que ha fet una llei que gravarà la inversió estrangera, però que en realitat ni la grava com hauria, ni serà la solució.

El que nosaltres farem és guardar les esmenes que no ens han aprovat, és a dir totes, perquè potser en 4 o 5 anys, quan ja sigui massa tard, ens donaran la raó i ens les compraran.