Tinc records meravellosos de la infantesa al Pas de la Casa. Cada racó està impregnat de moments que han donat forma a la identitat dels pasanencs.

Dies de joc a les muntanyes, records al llac de les Abelletes i rialles compartides al poliesportiu fan que sempre que vulguem veure el Pas de la Casa florit, però també pròsper.

La veritable joia del Pas de la Casa no es limita al paisatge. La seva comunitat càlida i acollidora és la que fa que aquest indret sigui veritablement especial. Les especificitats del Pas de la Casa ens fa diferents, som una gran família, però ens sentim abandonats pel Govern i pel Comú. No som aliens als desafiaments, però a diferència de la resta del Principat patim com no s’inverteix com cal en el Pas de la Casa. 

A mesura que el turisme ha crescut, també ho han fet les demandes i les expectatives. La preservació de l’autenticitat del poble davant de l’auge turístic és un repte constant. No volem un turisme low cost ni ser portades als diaris per la visita de forans que venen a destrossar les nostres muntanyes per fer contraban i crear un clima d’inseguretat.

Cal recordar que som un important motor de l’economia d’Andorra i una font d’ingressos molt important per al país.

L’equilibri entre mantenir l’essència local i aprofitar les oportunitats econòmiques ha esdevingut una tasca delicada, la qual hem d’intentar conservar i promoure per tal de no perdre la nostra identitat. És necessària una inversió responsable, amb campanyes publicitàries maques en què es posi en valor l’atractiu real de la vila, en què els comerciants vegin un retorn.

Estem cansats d’haver de recordar cada temporada que l’hivern comporta la màgia de les pistes d’esquí que atrauen visitants d’arreu, però també presenta desafiaments logístics i ambientals.

La gestió sostenible dels recursos i la preservació de l’ecosistema són temes cabdals i s’han d’abordar amb determinació i més en una situació com l’actual, en què els efectes del canvi climàtic són determinants per a la nostra població temporada rere temporada. Recordem amb nostàlgia la nostra  infantesa al Pas de la Casa, una simfonia d’experiències autèntiques i connexions genuïnes amb la natura. 

No s’hi valen ja les excuses i la falta de compromís per part de les institucions, necessitem propostes reals basades en les mancances que pateix tot el conjunt de la comunitat que conviu al Pas. És responsabilitat de tots deixar una herència de qualitat a les futures generacions, com la que vam gaudir nosaltres quan érem petits. Cal una inversió responsable si volem un poble vibrant i pròsper. Escoltant tota la ciutadania podrà ser una realitat. Fa anys que no ens sentim escoltats! I ja és hora de dir la nostra.

La preservació de la identitat local, la millora dels serveis essencials i la creació d’oportunitats econòmiques sostenibles són pilars fonamentals, perquè si no pensem en present, el futur s’esborra. La inversió en l’educació i la salut, el suport a emprenedors locals i l’acurada planificació del desenvolupament urbà són cabdals. 

El meu desig és que les noves generacions trobin alguna cosa més que un lloc geogràfic, que descobreixin aquí una comunitat sòlida, que l’encant del Pas de la Casa es renovi i que perduri creant un llegat que transcendeixi en el pas del temps.