Realment és necessari, ara, invertir 4,6 milions d’euros per tornar a embellir la plaça de la Rotonda i fer unes fonts al riu? Ara és moment de construir un nou estadi comunal per 20 milions d’euros i en un terreny privat? O de deixar-nos 1,7 milions en un centre interactiu de la bicicleta? Ara toca fer inversions a preus desorbitats?

Des de Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella pensem que la resposta a totes aquestes preguntes és clarament NO. Són diversos els factors que han portat a una crisi d’abastiment de materials i mercaderies que, per la llei de l’oferta i la demanda, ha trasbalsat l’equilibri entre aquestes desembocant a un augment considerable dels preus de materials i mercaderies. A més, internament, la demanda privada està fent moure el sector de la construcció i el preu de la mà d’obra també està augmentant. És a dir, una part de les inversions que està fent el Comú d’Andorra la Vella són en inflació, per fer front a aquests sobrecostos.

És evident que hi ha inversions que s’han de fer tant sí com no, independentment del preu que s’hagi de pagar, com són aspectes vinculats a la seguretat i a les primeres necessitats. Per exemple, per arreglar les voravies o fer polítiques de caràcter social per assegurar-nos que enmig d’aquesta crisi ningú es queda enrere. Però ara no cal fer inversions per fer-les, i a sobre, pagar més del que val, generant uns sobrecostos que, tard o d’hora, engreixaran el deute del comú. 

Des de PS + Independents d’Andorra la Vella defensem que ara és moment de fer les inversions estrictament necessàries, deixar les grans obres per a més endavant i destinar els esforços a cobrir les necessitats de la població. Perquè, al nostre entendre, no s’hi val a dir que si ha sobrat la meitat de la partida és perquè la ciutadania està bé i no requereix el cop de mà que pot oferir el comú. Cal ser més proactius en aquest terreny i veure realment perquè els ciutadans que ho necessiten, i així ens consta a tots –també a la majoria–, no estan fent ús d’aquests recursos. 

Així doncs, i sabent que en el cas de les fonts encara queden uns dies per formalitzar el contracte entre la corporació i l’adjudicatari, volem demanar a la majoria que s’ho repensi i tingui en compte l’opinió de la ciutadania. No cal fer una gran consulta popular, però sí que cal, altra vegada, ser proactius, i preguntar i escoltar a la població. Per això, a través de les xarxes socials de la nostra formació engegarem una enquesta popular per saber si realment la població d’Andorra la Vella vol que es tirin endavant aquestes inversions que considerem fora d’hora i sobrevalorades, o no. Perquè el context ha canviat radicalment en els últims dos anys i ara toca preguntar i escoltar a la ciutadania.