El Comú d’Encamp ha convocat recentment un concurs internacional per a la creació d’un mural artístic que ha de decorar la façana esquerra de l’oficina de turisme del Pas de la Casa. Al Partit Socialdemòcrata + Independents d’Encamp ens sorprèn, i fins i tot molesta, que es tracti d’un concurs internacional. Com si al país no tinguéssim artistes capaços de fer aquest mural, que donarà la benvinguda al país a aquells visitants que accedeixin al Principat des de França. Altres comuns, com pot ser el de Sant Julià de Lòria o Andorra la Vella, i fins i tot el Govern no han dubtat en tirar endavant projectes similars colze a colze amb artistes del país. En tenim un exemple a la nostra parròquia. Els murals que l’artista Samantha Bosque va pintar a la rotonda inferior de la sortida del Túnel de les Dos Valires, porta d’entrada a les instal·lacions del COEX, per encàrrec de l’Executiu, són una bona mostra que els artistes del país estan més que capacitats per a realitzar un projecte artístic com el que treu a concurs el comú encampadà.

Entenem que tota institució pública ha d’apostar i donar suport a la cultura i als artistes autòctons, del país. En aquest sentit, aplaudim propostes que contribueixin a la projecció dels nostres artistes i a la dinamització de la vida cultural del país. Justament, el programa La Cultura no s’atura, impulsat pel Govern i amb el suport de tots els comuns, persegueix aquest mateix objectiu: «Dinamitzar la vida cultural andorrana i donar un suport decidit i efectiu als diversos sectors culturals, greument afectats per la crisi sanitària de la Covid-19», segons es defensa en un comunicat emès pel Govern d’Andorra en el seu dia.

En aquesta mateixa línia, defensem que les inversions culturals s’han de fer en espectacles i obres de qualitat, tal i com ens han sentit argumentar més d’una vegada, i no qualsevol exhibició que només tingui un interès dinerari, que per a això ja hi ha les promotores privades. Les promocions públiques han d’aportar un plus a la ciutadania i promoure certs valors culturals. En aquests moments de crisi sanitària, econòmica i cultural, entenem la necessitat de ser solidaris amb els nostres conciutadans i així fer-nos més forts com a conjunt.


Sempre que així sigui i es prioritzi els artistes del país, siguin de l’àmbit que siguin, ens han trobat i ens continuaran trobant al seu costat. Però de la mateixa manera que no s’entendria que la televisió pública escollís un músic estranger per a fer la seva cançó de l’estiu, tampoc es pot entendre que un comú faci un concurs internacional per a pintar una façana d’una oficina de turisme.