Tot just fa una setmana, en aquestes mateixes pàgines, defensàvem la necessitat d’apostar de veritat per la bicicleta en el marc d’un pla de mobilitat sostenible. En la mateixa línia, avui volem defensar també la necessitat d’apostar pels vianants, també com a peça clau de la futura mobilitat. I aquesta aposta també ha de ser de veritat i no quedar-se en campanyes de comunicació i grans remodelacions.

Així, des del Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella, creiem que una aposta clara i decidida pels vianants i el foment dels desplaçaments a peu passa, en primer lloc, per condicionar les voreres i fer-les transitables. En molts indrets de la parròquia trobem voreres amb forats, amb rajoles trencades o desenganxades, tapes de serveis de subministraments -com l’aigua, la telefonia o l’electricitat, entre d’altres- que no s’ajusten bé i no queden al nivell del paviment, i això està a l’origen de caigudes i accidents. No entenem per què hem d’esperar, com va assenyalar la senyora cònsol major, Conxita Marsol, fins l’any que ve, són accions que els consellers socialdemòcrates entenem que s’han de fer de manera urgent. També per facilitar el trànsit dels vianants, a l’hivern cal insistir en la neteja de gel i neu de les voravies i no bloquejar els passos de vianants amb la neu retirada de la calçada.

De la mateixa manera, cal reclamar de manera urgent que s’ampliïn els serveis de transport públic tant parroquial com nacional. Evidentment, hi ha desplaçaments que és inviable fer a peu. Augmentar la freqüència del transport públic facilitaria que la ciutadania pogués deixar el vehicle particular i fer bona part del trajecte amb el bus i completar-lo caminant. Avui en dia molts desisteixen en veure que el temps que acaben destinant a fer el trajecte, amb les esperes per agafar el transport públic, duplica el que es necessita normalment amb el cotxe propi. 

No n’hi ha prou en fer bandera de les grans obres -faraòniques fins i tot- realitzades sota el pretext de pacificar el trànsit. Insistim que ara toca apostar de veritat pels vianants i els desplaçaments a peu, molt necessaris per assegurar una mobilitat sostenible. És en aquest sentit que des de PS+Independents reiterem la nostra demanda de convocar periòdicament la comissió de circulació -que des de l’inici del mandat fa prop de dos anys encara no s’ha reunit ni una vegada i està previst que ho faci per primer cop demà- i de crear una taula de mobilitat parroquial per, entre tots, buscar i trobar solucions als problemes de mobilitat que té avui en dia la parròquia, com són la falta d’aparcament i la ràpida congestió de les principals vies de circulació, i dissenyar un pla de mobilitat satisfactori per a tothom. Un pla encara més necessari quan es preveu que el viaducte Dr. Vilanova estigui tancat durant nou mesos a partir del proper gener. D’altra manera, l’aposta només són paraules.