Som a les portes del 2023. Un any que, des d’un punt de vista polític, però també des de punts de vista econòmics i socials, serà molt important ja que se celebraran eleccions generals i també comunals. Ha passat molt de temps i moltes coses des del 2019, quan van tenir lloc els anteriors comicis, i els del 2023 arriben en un context econòmic i social globalment dolent que es pot perfectament qualificar com la pitjor crisi de poder adquisitiu per a les famílies andorranes, com a mínim de la història contemporània del Principat.

Com en totes les eleccions, ja siguin d’una associació, un club o, com en el cas que ens ocupa, les generals d’un país, la cosa va de canvi o de continuïtat; sent clars, no hi ha altra en el moment de fer el balanç de la situació actual i del que han estat les polítiques dels darrers anys. O continuïtat de les polítiques actuals o bé canvi i redreçament de les mateixes.

I és en aquest context i no en cap altre, marcat per la greu crisi de poder adquisitiu i els problemes d’habitatge, en què arriben les eleccions de la primavera del 2023 a Andorra.

Si vostè creu encertades les actuals polítiques en matèria d’habitatge –amb les seves derivades sobre el poder adquisitiu de les famílies i la competitivitat de les empreses–, si vostè creu encertades les actuals polítiques de pensions, si vostè creu encertada la línia de negociació amb la Unió Europea o si creu encertada l’actual lluita contra l’intrusisme empresarial i professional, ja sigui en la prestació de serveis, en els subministraments o en l’execució d’obres, entre altres àmbits, tindrà segurament diferents opcions continuistes al voltant del que ha estat el Govern de coalició d’aquests quatre anys entre les quals escollir.

Ara bé, si per contra vostè creu que en aspectes com els mencionats en el paràgraf anterior, i en alguns altres més, el que justament necessita el nostre país és un canvi de polítiques i una veritable alternativa tant a l’actual manera de fer com a les actuals polítiques, caldrà que analitzi bé tots aquells que estem treballant en aquesta línia per tal que el 2023 suposi el punt d’inflexió que necessitem i que mereixem.


(Diari d'Andorra, 30 de desembre del 2022)