Aviat farà un any que es va formalitzar el contracte i, conseqüentment, van engegar-se les obres d’embelliment de la plaça de la Rotonda i d’instal·lació d’unes fonts de llums i colors al llit del riu Valira en creuar l’avinguda Meritxell. Des de Partit Socialdemòcrata+Independents d’Andorra la Vella creiem que és moment de fer una avaluació de com s’estan desenvolupant els treballs, els seus terminis i dels costos que s’estan assumint, conèixer el progrés de les feines, el que s’ha fet fins ara i què falta. En definitiva, treure’n l’aigua clara.

Hem de recordar que el pressupost pactat és de 4,6 milions d’euros, el que ja és un 120% més del que s’havia previst inicialment. Veient la situació econòmica actual d’increment de preus i inflació a l’alça cal, més que mai, fer aquest exercici d’avaluació i veure si els costos associats a aquests treballs es mantenen o segueixen la mateixa tendència a l’alça que la resta, si hi ha o no desviació en els preus pactats. Cal conèixer tota aquesta informació per, si fos necessari, poder prendre una decisió al respecte.

Els consellers de PS+Independents al Comú d’Andorra la Vella creiem que el moment actual no és per a fer inversions faraòniques ni a preus desorbitats. Ara toca cenyir-se a les despeses més necessàries i amb repercussió directa en el benestar de les persones, i controlar-ne els costos. Són temps difícils i hi ha moltes famílies que ho estan passant malament, encara que des de la majoria que encapçala la cònsol Conxita Marsol no es vulgui veure i s’acontenti de dir que ja es donen prou ajudes i que no es vol trepitjar amb el Govern.

Potser es podrien destinar aquests 4,6 milions d’euros a crear habitatge públic o a engegar d’altres polítiques socials, o simplement a abaratir determinats preus públics -no oblidem que per a l’actual exercici el Comú ha incrementat linealment un 4,5% els imports de taxes, impostos i altres preus públics.

A més, com a consellers del Comú d’Andorra la Vella que som, i de la minoria, tenim l’obligació de fiscalitzar els comptes i estar vigilants en aquests aspectes, controlar les despeses i assegurar-nos que cada euro va a allò que s’ha previst. Us assegurem que no negligirem aquesta responsabilitat.

Més enllà del cost i del compliment dels terminis pactats, d’aquestes obres també s’ha d’analitzar i controlar altres qüestions, com l’impacte a nivell ecològic i mediambiental que tenen els treballs al llit del riu Valira. A ningú se li escapa que aquests afecten la qualitat de l’aigua així com a la fauna i la flora que habita al riu i els seus entorns, una afectació que es mantindrà amb el funcionament de les fonts.

D’altra banda, com ja hem dit moltes vegades, cal anar avaluant en diferents moments les diverses polítiques públiques i inversions engegades, des de les administracions públiques en general i des del Comú d’Andorra la Vella en particular, per assegurar-se que es compleixen amb els objectius, es tenen els resultats esperats i no hi ha desviacions. L’avaluació és una part essencial de tota acció, especialment en l’àmbit públic, que no es pot negligir.

Tot plegat ens porta a demanar a la majoria poder mantenir una reunió amb la propietat delegada i la direcció facultativa de l’obra per així conèixer de primera mà l’estat d’aquests treballs, que es compleixen els terminis i assegurar-nos que aquestes fonts no s’emportin una part encara més gran de les arques comunals. Per a nosaltres és important vetllar perquè no hi hagi desviaments, doncs ja n’hi ha hagut prou i no ens podem permetre, ni com a ciutadans ni com a administració pública, assumir un major cost. I tots volem l’aigua clara.