La sessió de control al Govern permet evidenciar la “inconsistència absoluta” de les polítiques en urbanisme d’Espot i el Govern

Ha estat a partir de les preguntes formulades des del grup parlamentari socialdemòcrata, concretament per part de la seva presidenta suplent Judith Salazar, que s’ha posat de manifest la “competència deslleial” que s’està fent a les empreses andorranes al permetre la subcontractació a l’exterior sense tenir en compte les condicions laborals que tenen els treballadors d’empreses estrangeres que són traslladats temporals per a fer feines al Principat. D’altra banda, la sessió de control al Govern, que ha celebrat aquest dijous el Consell General, també ha permès constatar la “inconsistència absoluta” de les polítiques urbanístiques de Xavier Espot i l’executiu que dirigeix.

Pel que fa a la subcontractació d’empreses a l’exterior, Salazar ha demanat si d’alguna manera es controlen les condicions laborals dels treballadors d’aquestes desplaçats a Andorra, i en confirmar-se que s’aplica la legislació del país d’origen de l’empresa subcontractada ha expressat la preocupació pel fet que suposa un “element distorsionador” del mercat laboral interior i que genera precarietat en els treballadors, a més de permetre un estàndard laboral més baix, que rebaixa  també els costos de personal de l’empresa subcontractada. Així mateix, s’ha demanat treballar en la modificació de la llei d’immigració per corregir aquesta situació no volguda i que s’equiparin les condicions que han de complir les empreses estrangeres a les andorranes quan treballin aquí.

D’altra banda, en aquesta ocasió a preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, s’ha evidenciat una vegada més el canvi de discurs del cap de Govern, Xavier Espot, en relació a la política urbanística. López ha assenyalat que Espot “s’adapta als seus interlocutors” i que el que va defensar durant el debat d’orientació política i el que va exposar en la seva intervenció amb motiu de la presentació de l’Informe Econòmic 2021 de la Cambra de Comerç aquest passat dimarts “alhora no poden ser”. Així, el líder socialdemòcrata ha afirmat que Espot, “o bé està prenent el pèl al Consell General, o bé ho fa a l’empresariat”. En aquest mateix sentit, López ha reiterat que l’executiu ha comès un “error” amb la llei de promoció de la sostenibilitat urbanística i turística, ja que està tenint l’efecte contrari al desitjat: “ha fet una autopista perquè entrin projectes”, ha sentenciat.(29 de setembre del 2022)