Els socialdemòcrates consideren que la problemàtica actual del mercat de l’habitatge requereix de mesures immediates, “i més en el context de pandèmia”.

En la sessió del Consell de Comú d’Encamp d’aquest dijous, els consellers del Partit Socialdemòcrata + Independents d’Encamp, David Rios i Enric Riba, han tornat a deixar clar el seu posicionament contrari a la rebaixa de la cessió de sòl obligatòria com a mesura per alleugerir la problemàtica de l’habitatge de lloguer. En aquest sentit, Rios ha afirmat que són necessàries mesures immediates, “i més en el context de pandèmia”.

El líder dels socialdemòcrates encampadans ha manifestat que, tot i acatar la decisió del Tribunal Constitucional en relació al recurs que va presentar el grup parlamentari socialdemòcrata a la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu, que permet als comuns rebaixar fins al 0% la cessió de terreny obligatòria, aquestes mesures “no garanteixen que els lloguers siguin a preus assequibles, malgrat l’esforç del Comú”.

En aquest punt, ha al·legat que el fet que només Encamp i la Massana s’hagin adherit a la possibilitat de reduir la cessió de sòl fins al 0% és “indicador que no és una bona mesura”, i ha defensat que la corporació necessita els diners als que està renunciant amb aquesta mesura per tirar endavant d’altres projectes d’interès per a la parròquia. Així, ha recordat que el Comú va tancar l’exercici 2020 amb un dèficit de 3,5 milions.

Rios ha insistit que caldria haver posat alguna limitació a nivell de preus de lloguer en l’ordinació que va aprovar el Comú, ja que tal com està no es garanteix que es posin al mercat al preu reduït que reclama bona part de la població. Amb l’ordinació aprovada per Encamp, el promotor “és lliure de posar el preu que li convingui” i només està obligat a mantenir els habitatges en règim de lloguer per 10 anys, després pot vendre la construcció.

Els socialdemòcrates consideren que és una mesura a mitjà i llarg termini, però “el problema de l’habitatge és real avui en dia i hi ha d’altres mesures a aplicar si realment els preocupa l’accés a l’habitatge”. Així, Rios ha defensat que calen mesures immediates, “i més en el context de pandèmia”. D’aquesta manera, ha posat l’exemple de bonificacions fiscals per a aquells propietaris que tinguin llogats els seus pisos segons uns preus de referència i ha assegurat que si es plantegessin altres opcions a nivell de Comú “hi posaríem tots els esforços perquè és un tema que ens preocupa moltíssim”, ha defensat el representant socialdemòcrata.