Els consellers socialdemòcrates destaquen la dependència dels ingressos derivats de la construcció i les transferències del Govern, que entenen que són fruit de la situació conjuntural actual

Els consellers del Partit Socialdemòcrata + Independents d’Encamp, David Rios i Enric Riba, han votat en contra del projecte de pressupost presentat per la majoria comunal en considerar que el nivell de la despesa no s’ajusta a la situació actual. Així, han demanat fer un exercici de contenció perquè els ingressos depenen molt de la construcció i de les transferències del Govern, i aquests poden variar.

El líder socialdemòcrata al Comú d’Encamp, David Rios, ha assenyalat que en el projecte de pressupost per al proper 2023 “hi ha hagut una certa dosis de realisme”, si es tenen en compte els d’exercicis precedents, en què “hi va haver inversions que van superar el doble de la seva previsió inicial” i “hi havia un fort desgavell pressupostari”. Però alhora ha explicat que són els ingressos derivats de la construcció, “que tira molt en aquest país i en aquesta parròquia”, que “ha permès quadrar els números de les despeses de la majoria”.

En aquest sentit, “nosaltres continuem veient que no hi ha massa contenció de les despeses”, han manifestat els consellers socialdemòcrates. “El Comú d’Encmap pot presentar un pressupost de 34 milions d’euros perquè té uns ingressos molt importants, alguns son consolidats, com podrien ser les concessions de les pistes d’esquí i altres, però d’altres són molt conjunturals, com pot ser l’ITP i tot el que va lligat a la construcció”, ha insistit Rios recordant la “moratòria encoberta” per part del Govern al sector i que cal pensar com pot afectar això a l’any vinent. Així, consideren que els ingressos, tant els provinents a la construcció com les transferències del Govern -que representen el 30% del pressupost comunal- poden variar “i ens podem trobar en una situació econòmica molt difícil perquè tenim unes despeses corrents molt elevades”.

El líder socialdemòcrata a Encamp considera que la de la contenció “és una reflexió que s’ha de fer a mitjà-curt termini, perquè a més a més es sa econòmicament reduir despeses superficials i fer una tasca de contenció a nivell de despeses comunals”. I “veiem que el Comú va a tota màquina”, ha sentenciat Rios referint-se al fet que no hi ha control en gastar en força ocasions imports massa elevats.

Per altra banda, els consellers de PS+Independents d’Encamp han expressat la seva sorpresa pel fet que el projecte no prevegi cap partida per a la Prada de Moles, una “inversió important”, que segons els càlculs dels socialdemòcrates sumaria uns 10 milions a compte del Comú. Si tot va com va i aquesta inversió s’acaba fent “desquadraria tot l’equilibri d’ingressos i despeses, augmentaria el rati d’endeutament, i per tant faria saltar pels aires els números que ens han passat avui”, ha destacat Rios.


(22 de desembre del 2022)