El Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella ha posat en evidència la manca d’estudis que avalin l’eliminació de la gratuïtat de 30 minuts dels aparcaments comunals. Ho ha fet en la sessió del Consell de Comú que s’ha celebrat aquest dijous, en la que els consellers socialdemòcrates han presentat les més de 6.000 signatures aconseguides en el marc de la campanya engegada a la plataforma Change.org. 

Des de PS+Independents d’Andorra la Vella es considera que la decisió de treure els 30 primers minuts gratuïts dels aparcaments comunals s’ha adoptat de manera precipitada i sense estudis que n’avalin la seva eficàcia. De la mateixa manera, els consellers socialdemòcrates al Comú d’Andorra la Vella han defensat que la mesura no s’ha consensuat ni s’ha escoltat a la ciutadania abans d’implementar-la. Així mateix, han expressat la seva preocupació pel fet que les decisions s’adoptin “per intuïció” i tampoc es prevegi cap mecanisme per avaluar-ne l’impacte.

La líder de PS+Independents d’Andorra la Vella, Dolors Carmona, ha exposat que no confien que l’eliminació de la primera mitja hora gratuïta dels aparcaments ajudi a solucionar els problemes de mobilitat de la parròquia i n’ha recordat la complexitat, apuntant que si no es coordinen les mesures amb el comú d’Escaldes-Engordany “difícilment” es millorarà la mobilitat a la vall central.

D’altra banda, el número 2 de la formació socialdemòcrata al Comú d’Andorra la Vella, Sergi González, ha assegurat que es plantejaran “més accions per escoltar la ciutadania”, com s’ha fet en aquest cas, i fent de “corretja de transmissió” portant les inquietuds de la població al Consell de Comú. 

MÉS DE 6.000 GRÀCIES

Gairebé 6.100 persones han signat, a través de la plataforma Change.org, la petició perquè la majoria comunal rectifiqui i recuperi la gratuïtat de la primera mitja hora als aparcaments comunals. Així n’han informat els consellers de Partit Socialdemòcrata + Independents al Comú d’Andorra la Vella en roda de premsa, en la que també han agraït l’elevada participació ciutadana. En aquest punt, el conseller Sergi González ha apuntat que en les darreres eleccions comunals tan sols es van emetre 4.030 vots.

La campanya es va engegar el passat 5 de gener i aquest dimecres es comptaven un total de 6.090 signatures, de les quals 5.600 d’habitants del país. Gairebé la meitat del total de les firmes, unes 3.000, provenen d’Andorra la Vella; 500 d’Escaldes-Engordany; 400 d’Encamp; 300 de la Massana; 200 de Sant Julià de Lòria; i un centenar d’Ordino. També es comptabilitzen més de 300 signatures rebudes de l’Alt Urgell, que probablement corresponguin a treballadors transfronterers que no poden accedir a la targeta PK (amb la qual es pot gaudir d’una primera hora gratuïta i una tarifa inferior a la normal), i per tant es troben “doblement afectats”, ha subratllat la consellera Lídia Samarra.