• Els consellers socialdemòcrates alerten que només han tingut accés a un esborrany del plec de bases del projecte, així com de la manca de transparència en tot el procés de concreció del plec de bases del concurs internacional per la concessió administrativa, la construcció i l’explotació d’un giny aeri de transport de passatgers per cable entre Andorra la Vella i el pic de Carroi (1a fase), i el pic de Carroi i l’estació de Pal (2a fase)

Els consellers del Partit Socialdemòcrata + Independents d’Andorra la Vella han demanat que es realitzi una consulta ciutadana sobre el projecte de telefèric del pic de Carroi. En la votació del plec de bases per convocar la licitació, els socialdemòcrates s’han abstingut, ja que el document del que disposen és un esborrany.

 

En la sessió extraordinària del Consell de Comú que Andorra la Vella ha celebrat aquest dilluns per aprovar el plec de bases del concurs internacional per la concessió administrativa, la construcció i l’explotació d’un giny aeri de transport de passatgers per cable entre Andorra la Vella i el pic de Carroi (1a fase), i el pic de Carroi i l’estació de Pal (2a fase), els consellers de PS+Independents han posat damunt la taula l’absència d’estudis previs que tractin la qüestió del presumible impacte ambiental del giny i el fet que des de la majoria sempre s’havia dit que el projecte no suposaria cap cost per a la corporació, però, tal i com es desprèn del plec de bases, el concessionari podrà optar a una contraprestació pel possible dèficit d’explotació, haurà d’encarregar un estudi independent a una entitat especialitzada, a part de l’aportació que es fa de terreny comunal i també s’està “hipotecant un bé comunal per 45 anys”, ha manifestat la consellera Lídia Samarra, afegint que l’edifici es podria necessitar per a d’altres usos en un futur.

 

També s’ha insistit en la conveniència, des del punt de vista socialdemòcrata, de fer una consulta ciutadana al respecte. “Les propostes i els projectes han d'anar acompanyats de transparència, de coherència, de rigor, de sostenibilitat,... i, sobretot, de respecte i compromís envers el futur del país i el llegat de les generacions futures”, ha manifestat la líder dels socialdemòcrates a Andorra la Vella, Dolors Carmona.

 

Juntament a aquests aspectes, el que ha portat a abstenir-se en la votació als consellers socialdemòcrates ha estat el procediment emprat, amb poc temps i sense accés a documentació i estudis pertinents, i que, el que ells estaven votant “és un esborrany preliminar per a revisió”, ha detallat el conseller Sergi González, en el qual hi han detectat una quinzena de punts que generen dubtes o presenten algun tipus d’error. Així, han justificat l’abstenció perquè es tracta d’un pas previ, però han demanat “serietat” a la majoria. En aquest sentit, han valorat que no hi ha pressa per aprovar aquesta licitació i que més val “fer les coses bé”. Carmona, a més, ha insistit que és una abstenció a un model de gestió. “Parlem de democràcia”, ha dit, defensant que els consellers han de conèixer el contingut del que es vota.