Els consellers socialdemòcrates consideren necessari saber què comportarà per al Comú el funcionament d’aquesta infraestructura cultural a nivell econòmic i de recursos

Els consellers de Partit Socialdemòcrata + Independents al Comú d’Andorra la Vella s’han abstingut en l’adjudicació dels treballs relatius al Museu de la Bicicleta en no disposar d’un pla director actualitzat que permeti conèixer les implicacions que tindrà l’obertura i funcionament d’aquest espai per al Comú. En aquest sentit, han alertat que el Museu de la Bicicleta tindrà un cost d’1,7 milions d’euros, només per a la creació del projecte i l’execució de l’obra.

El conseller socialdemòcrata Sergi González, després de valorar que aquesta pot ser “una molt bona iniciativa”, ha plantejat els dubtes que genera el projecte museístic a la formació socialdemòcrata, però també a bona part de la ciutadania. El principal és el cost de la infraestructura, no només d’inici, sinó de funcionament i manteniment posterior.

Així, González ha lamentat que no hi hagi un pla director actualitzat de l’espai museístic, que detalli la concepció i el disseny de l’espai, i n’estableixi els objectius. Aquest document també serviria per fer-se una idea de la dimensió del Museu de la Bicicleta a diferents nivells i veure si s’adequa a la realitat actual.

El pla director també hauria d’incloure, al parer de PS+Independents d’Andorra la Vella, un projecte de gestió i pla d’execució, que determini els costos fixes, variables, les amortitzacions i els ingressos. En aquest punt, el número dos dels socialdemòcrates d’Andorra la Vella ha demanat quin cost representarà per al Comú l’obertura i posada en marxa de l’equipament, quin personal caldrà contractar –“un museu no es gestiona sol” i necessita de personal directiu, guies i tècnics de manteniment, entre d’altres-. Així mateix, ha posat damunt la taula el risc que el museu quedi obsolet al cap de pocs anys, com ha passat en els museus de vehicles d’altres parròquies.

Amb tot, González ha exposat la “sensació que s’està improvisant” i ha defensat que “un museu no funciona per si sol”, i ha recordat que des del PS+Independents s’aposta per una política d’optimització dels edificis i espais propietat del Comú, buscant “el major rendiment i usabilitat per a la ciutadania d’Andorra la Vella”, i el Museu de la Bicicleta no va per aquest camí. Així, el conseller ha defensat que “estem d’acord en crear projectes culturals, que ajudin a impulsar l’economia de la parròquia”, però no que aquests es construeixin des de la improvisació i esdevinguin “projectes faraònics”.

En aquest sentit, també ha assenyalat que aquest museu serà “molt depenent”, ja que la col·lecció de bicicletes és d’un particular, que en el futur pot decidir recuperar els seus vehicles, a més que l’enfocament altament tecnològic que se li vol donar també generarà dependència d’actualitzacions de software i hardware, entre d’altres. Per altra banda, s’està “hipotecant” unes instal·lacions públiques, de la mateixa manera que passa amb el futur Centre d’Art, ubicat al Parc Central, tal i com ha assenyalat Dolors Carmona, en aquest cas.

Finalment, els consellers socialdemòcrates han conclòs recordant que “són recursos públics, són recursos dels ciutadans d’Andorra la Vella”.