A la trobada s’han tractat els quatre eixos prioritaris de la presidència d’Eslovènia de la UE

La Conferència d’Òrgans Parlamentaris Especialitzats en Afers de la Unió de Parlaments de la Unió Europea (COSAC) s’ha reunit aquest dilluns a Ljubljana de manera de telemàtica. Es tracta d’una reunió de presidents en la qual ha pres part el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en qualitat de president de la comissió legislativa de Política Exterior.

En la trobada s’han tractat les prioritats de la presidència eslovena de la Unió Europea. Així, s’ha parlat de la resiliència de la UE enfront la pandèmia de Covid-19 i els riscos cibernètics, fent especial èmfasi en l’àmbit de la salut i la necessitat d’ampliar la legislació sanitària i d’investigació per a poder ser més forts davant de properes possibles crisis sanitàries.

Una segona prioritat d’Eslovènia per a la seva presidència de la UE és el canvi climàtic, i amb relació a aquest aspecte s’ha parlat de les greus inundacions i catàstrofes naturals que està patint el centre europeu aquestes darreres setmanes.

També s’ha tractat la voluntat eslovena de desenvolupar la UE com un espai de drets i llibertats, fent especial atenció a qüestions de solidaritat. Així, es vol “crear un espai on la igualtat d’oportunitats sigui una realitat en el sí de la UE”, ha resumit López.

Finalment, el quart eix prioritari d’Eslovènia és el veïnatge cooperatiu, buscant millorar les relacions amb regions veïnes, com és el cas dels Balcans Occidentals -Sèrbia, Albània, Montenegro, Kosovo, ...-.

La COSAC preveu fer una reunió presencial al final del semestre de presidència d’Eslovènia de la UE, a finals d’any.