El president del grup socialdemòcrata ha exposat la importància del treball amb els parlamentaris espanyols i francesos

El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha denunciat avui la "inactivitat" del Govern i la feblesa de l'executiu internacionalment, que un fet que causa problemes com els que estan succeint amb la frontera espanyola i que deixen a Andorra completament aïllada arran de la capacitat d'interlocució pràcticament inexistent amb l'exterior. "Em quedo molt sorprès i decebut de veure com, tancat en un despatx, es fan unes declaracions sabent que al darrere hi ha milions i milions que estan afectant la nostra economia i no hi ha una capacitat d'interlocució al primer nivell" ha subratllat aquest matí durant una entrevista a El cafè de l'Ara i Aquí de RNA. López ha exposat que "anem a remolc" perquè les decisions preses als països veïns "ens estan passant per sobre" i que el Govern no s'ha preocupat en desplaçar-se per parlar amb els representants espanyols i de França de manera presencial, una passivitat que també s'ha demostrat amb el fet que l'executiu s'hagi assabentat de les decisions per la premsa. "No entenem que la qüestió de la frontera espanyola no s'hagi tractat directament amb Madrid perquè això no s'arregla amb piulades o protestant al despatx" ha afirmat Pere López.

López ha destacat com la Covid ha fet palès les mancances existents i ha obligat a accelerar processos pendents, que haurien trigat anys a treballar-se, com la diversificació econòmica que "no s'ha sabut i no s'ha volgut fer per unes elits econòmiques i socials que han prioritzat mantenir l'status quo actual". El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha subratllat que l'aposta ha de ser una legislació que potenciï la creació de nous sectors d'activitat, que faciliti l'obertura de nous comerços, que ajudi els joves per crear una nova societat i ha denunciat que el procés actual és massa lent. "El ministre Gallardo explicava fa uns mesos que construir una societat a Andorra costa 240 dies. És impossible diversificar l'economia si trigues vuit mesos a obrir un comerç o engegar una activitat econòmica quan en altres països tenen una fiscalitat atractiva i es pot fer en unes setmanes" ha destacat López.

Un exemple més de la passivitat del Govern s’ha traduït, segons ha recordat el president del grup socialdemòcrata, en el projecte de llei sobre paradisos fiscals a Espanya que va entrar al Congrés dels diputats a l’octubre i que els serveis exteriors no van alertar fins al febrer. López també ha recordat la preocupació per la pèrdua i degradació de la presència francesa a Andorra, que es tradueix amb menys inversió econòmica per part de França, així com en mercaderies i cooperació entre professionals i estudiants, els quals acaben optant per universitats espanyoles o catalanes i la necessitat d’un major equilibri econòmic i cultural amb els dos països veïns que s’aconsegueix amb pro activitat, un fet que els parlamentaris socialdemòcrates seguiran potenciant arran de la inactivitat del Govern.

Finalment, López ha reclamat un pla de recuperació de les finances de l’Estat per poder afrontar el deute existent que està deixant la Covid perquè el problema es basarà en la manca d’ingressos pel pressupost tremendament optimista que va fer el ministeri de Finances.