El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha entrat avui una moció on també insta l’executiu a crear i posar en funcionament un Observatori de salut mental i addiccions en un màxim de quatre mesos.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha entrat avui a Sindicatura una moció on s’insta a Govern a redactar i aprovar un pla estratègic nacional de prevenció i lluita contra el suïcidi (2024-2028) en un termini màxim de tres mesos. L’objectiu és reduir la prevalença i l’impacte de la conducta suïcida amb un sistema integral i eficient de prevenció, intervenció i seguiment tenint en compte la perspectiva de gènere i amb prioritat pels grups de més risc en les seves accions i plantejaments. Els socialdemòcrates també encomanen l’executiu a crear i posar en marxa un Observatori de salut mental i addiccions en un període màxim de quatre mesos.

La moció prové arran de la pregunta oral que ahir va formular la consellera general i presidenta suplent del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Susanna Vela, sobre l’estat de l’estratègia nacional del pla estratègic de prevenció i lluita contra el suïcidi. La moció subratlla la necessitat i priorització de la realització d’aquest pla arran de l’increment dels factors de risc del suïcidi -com l’aïllament i l’impacte econòmic i social- i la manca de dades sanitàries i socioeconòmiques per promoure una millor tasca diagnòstica i de tractaments que contingui indicadors de qualitat, funcionalitat i resultats per comparar si les teràpies aplicades als pacients són les correctes per a cada cas.

El text presentat pels socialdemòcrates també fa èmfasi en la falta de recursos a l’Àrea de Salut Mental del SAAS i les llargues esperes que pateixen els pacients entre demanar cita i la primera visita -algunes superiors a un mes-, la sobrecàrrega de les associacions professionals perquè des dels ministeris de Salut i Afers Socials no estan realitzant les tasques, i la poca celeritat de treball del ministeri. En aquest sentit, es destaca que des de març de 2022 s’està dissenyant el pla especial de prevenció i abordatge de la conducta suïcida que havia d’organitzar un equip de salut mental comunitària per fer el seguiment dels pacients, així com l’incompliment d’una de les línies estratègiques del PISMA com és el suïcidi i la seva estratègia nacional, que havia d’estar enllestida entre març i juny del 2023.