El Grup parlamentari exposa en una carta al ministeri el model que hauria de tenir un pacte nacional i considera que el document presentat per l’executiu tracta línies estratègiques que ja es van presentar el 2019, parla de mancances sense descriure-les i sense calendarització

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha decidit no formar part del Pacte d’Estat de Sanitat. El motiu de la sortida és perquè el document que els ha presentat el ministeri està “lluny de donar resposta a les demandes i plantejaments de partida que se’ns van fer la passada legislatura” per a la reforma del sistema de salut i no respon a les “atribucions competencials” dels legisladors. Els socialdemòcrates han presentat avui una carta al ministeri de Salut informant de la decisió.

En aquest text presentat pels socialdemòcrates a Govern s’especifica que la proposta feta pel ministeri reprodueix les línies estratègiques que ja va presentar l’aleshores ministre de Salut l’any 2019 i que simplement s’afegeix una “breu valoració” sobre l’impacte provocat per la pandèmia de la Covid-19 en el sistema sanitari. Els consellers generals del PS destaquen que el document de l’executiu parla “de mancances del sistema sense descriure-les” i que les línies de treball “es desgranen sense un calendari o previsió temporal de la implementació de les propostes i sense els recursos associats”, ja que només es parla “d’eines tecnològiques”.

Des del Grup parlamentari es considera que, per ser un pacte nacional, el document ha de revisar el sistema sanitari i concloure en una reforma legislativa que redefineixi l’estructura d’aquest amb tots els elements i serveis que el fan eficient, equitatiu, de qualitat i sostenible. La formació parlamentària destaca que “ha de pivotar entorn la definició i avaluació del model sanitari i no entorn la seva gestió o la seva execució, pròpies del model polític que estigui al capdavant del Govern”. Així mateix, els socialdemòcrates especifiquen que ha d’incloure el model de finançament per fer possible la seva millora i afrontar els reptes de futur d’una manera global i coherent, amb dades i referències necessàries, i “no només reaccionant davant de cada problema”, així com la necessitat d’instaurar un sistema de control del finançament sanitari compartit integrat per diferents agents del sector, el ministeri de Salut, la CASS i el Col·legi de Metges.

Els parlamentaris socialdemòcrates subratllen que la sanitat pública s’ha de finançar via pressupostos de l’Estat i que el Pacte d’Estat hauria d’abordar elements estructurals per al bon funcionament del sistema que siguin subjectes a avaluació, revisió i redefinició (com la Història clínica compartida, la Via preferent, o la planificació dels recursos sanitaris per valorar el nombre de professionals que han d’haver a les especialitats i minimitzar el dèficit, entre d’altres). El Grup parlamentari també proposa que el Pacte d’Estat pugui servir per reflexionar sobre la Caixa Andorrana de Seguretat Social -per fer-lo un òrgan de gestió que no actuï pel seu compte amb recursos que són de tothom- i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària -per reorganitzar-lo en parapúbliques gestores dels centres hospitalaris i sociosanitaris, ja que “el SAAS s’ha convertit en un cúmul d’ineficiències que posa en risc la sostenibilitat del sistema de sanitat pública”-.